Drie keer per week? Of maar één keer? 'Normaal' seksleven bestaat niet

De Nederlandse schrijfster en columniste Saskia Noort maakte deze week bekend dat ze aan een boek werkt met de titel ‘365 dagen zonder seks’. Ze werd meteen aan de tand gevoeld door verschillende mediakanalen. Klein detail: het boek zal er nooit komen. Intussen heeft de valse aankondiging wel een discussie op gang getrokken. De hamvraag: “Hoeveel keer seks is normaal en essentieel voor gezonde relatie?”

vwh

Een kleine situatieschets: schrijfster Saskia Noort kwam naar eigen zeggen op het idee om een jaar lang niet te vrijen omdat een date geen behoefte had aan een tweede afspraakje en haar frigide noemde. Nu blijkt hier niets van te kloppen, zo zegt Noort zelf in de Nederlandse pers. De aankondiging was een grapje met een knipoog naar het Seksdagboek van collega-schrijfster Heleen van Royen, die daarin haar seksleven uitvoerig beschrijft. Met de aankondiging heeft Noort wel een en ander in gang gezet in Nederland. Door de vele persaandacht rond het onbestaande boek, vragen onze noorderburen zich af welke seksfrequentie nodig is om een ‘normale’ relatie te hebben. Want een jaar zonder is niet normaal, toch? Uit verschillende onderzoeken blijkt immers dat een ideale frequentie bestaat…

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Minstens één keer per week

In 2012 werd de ‘drie keer per week’-mythe doorprikt dankzij de Seksenquête in het programma ‘Ook Getest op Mensen’. Ook wetenschappers van de UGent, KU Leuven en het UZGent kwamen in 2013 uit bij die frequentie. Amerikaans onderzoek, in 2015 verschenen in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science, wees eveneens uit dat de gelukkigste koppels het één keer per week doen. Door de jaren heen is (minstens) één keer per week de nieuwe norm geworden. Maar wat als je zelfs niet aan die ene vrijpartij per week komt?

Nutteloze cijfers

“Het is spijtig dat zulke cijfers naar buiten worden gebracht”, zegt seksuologe en relatietherapeute Rika Ponnet. “Wat is daar eigenlijk het belang van? Wie wil dat weten en hoe relevant is het? Het woord ‘norm’ zegt het eigenlijk al. We zijn aan het normeren en gaan wat we hebben vergelijken. Er is niets zo uniek als een relatie tussen twee personen”, klinkt het. “Mensen vergelijken vaak omdat ze hun eigen aanvoelen niet vertrouwen. “Als ik het maar twee keer per maand doe, dan komt het misschien omdat hij of zij me niet aantrekkelijk vindt”, denken ze misschien. Het allerbelangrijkste hier is je eigen gevoel. Ben je zelf tevreden over je seksualiteit? En kan je over je wensen praten met je partner? Dan is er geen probleem.”

Realistische evolutie

In de verliefdheidsfase zijn mensen bezig volgens Ponnet bezig met het opbouwen van hun relatie. “Ze zijn meestal fysiek erg tot elkaar aangetrokken en alles is nieuw. Dit heeft een functie: seks creëert verbondenheid en geeft bevestiging. Het is als het ware een manier om de angsten rond het voortbestaan van de relatie onder controle te houden. Als de zekerheid groter is, en de hevigste verliefdheid is getemperd, krijgt seksualiteit een andere functie. De frequentie kan dalen, maar dat is daarom geen slecht teken.”

Seks op de agenda

De relatiedeskundige onderstreept dat er in lange relaties periodes zijn waarin het rustiger is. “Als een van de twee zich niet goed in zijn vel voelt, bijvoorbeeld, na een zwangerschap of op stressvolle momenten. Er is geen reden tot paniek, zolang er een vorm van communicatie is en jullie bereid zijn om de wensen op elkaar af te stemmen door te geven en nemen. Staar je zelf niet blind op cijfers.”

Als seks helemaal wegvalt, doe je er volgens de experte niet slecht aan om wél vragen te stellen. “Als een seksloze relatie voor beiden goed is, is er geen probleem. Dit is echter zelden het geval. “Dan wordt vrijen een project en kan je seks op de agenda zetten. Maar elke maand drie of vier vrijpartijen inplannen omdat je bij het gemiddelde wil horen? Neen. Laat ons daar geen prestatiestrijd van maken.”

Rika Ponnet heeft haar eigen relatiebureau in Gent. Meer info via: www.duetrelatiebemiddeling.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties