President Venezuela overleeft aanslag met drones, mysterieuze rebellengroep eist verantwoordelijkheid op

De Venezolaanse president Nicolás Maduro was zaterdagavond naar eigen zeggen het doelwit van een aanslag met drones, maar bleef ongedeerd. Volgens brandweermannen die ter plaatse kwamen, ging het echter slechts om een ontplofte gasfles. Dat weerhield Maduro er niet van om met een beschuldigende vinger naar zijn Colombiaanse ambtsgenoot Juan Manuel Santos te wijzen. En om de verwarring compleet te maken, eiste even later de mysterieuze rebellengroep ‘Nationale Beweging van Soldaten in Hemd’ de verantwoordelijkheid voor de (al dan niet) aanslag op.

© AFP

Op beelden is te zien hoe Maduro een toespraak geeft voor duizenden opgestelde militairen bij een militair defilé in de hoofdstad Caracas. Nadat plots een explosie weerklinkt, onderbreekt Maduro zijn speech terwijl hij de lucht in kijkt. Daarna ontstaat paniek onder de soldaten en de toeschouwers, die weg beginnen te vluchten.

“Het was een aanslag tegen de persoon van president Nicolás Maduro”, gaf Rodríguez later te kennen tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de staatszender VTV. “Een explosieve lading kwam tot ontploffing in de buurt van het presidentiële platform” en de knal werd gevolgd door andere ontploffingen. De aanslag werd uitgevoerd met drones. Rodríguez benadrukte dat Maduro “volkomen ongeschonden” is. De president “verricht op dit moment zijn gebruikelijke werk”, luidt het.

© REUTERS

Maduro: “Samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en Colombia”

In tegenspraak met de officiële versie van de feiten, meldden drie brandweermannen die ter plaatse kwamen anoniem aan persagentschap AP dat de ontploffing eigenlijk een gasexplosie in een appartement in de buurt was. Maar dat weerhield Maduro er echter niet van om enkele uren later zelf in een vurige speech met een beschuldigende vinger naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos te wijzen. “Ik twijfel er niet aan dat alles wijst op een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en extreemrechts in Colombia en dat de naam van Juan Manuel Santos achter deze aanslag zit”, zei Maduro.

Volgens de Venezolaanse president werden al “daders” gevat en hebben de autoriteiten een deel van de bewijzen verzameld. “De eerste onderzoeken geven aan dat een aantal van de financierders in de Verenigde Staten wonen, in de staat Florida”, aldus Maduro. “Ik hoop dat president Donald Trump bereid is om terroristische groeperingen te bestrijden.”

© AP

“Gefocust op het doopsel van zijn kleindochter”

De Colombiaanse president heeft naar eigen zeggen echter niets te maken met de aanslag. Dat zei een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten. “De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond.”

“De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen”, aldus nog de bron. Die wilde niet te kennen geven of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om zelf te reageren op de beschuldigingen.

Mysterieuze rebellengroep eist aanslag op

Enkele uren later eiste bovendien een mysterieuze rebellengroep bestaande uit burgers en militairen de aanslag op. Patricia Poleo, een journaliste die in de Verenigde Staten woont en een felle tegenstandster is van de socialistische regering in Venezuela, las een communiqué van de rebellengroep voor op haar YouTube-kanaal.

“Het strookt niet met de militaire eer om hen aan de macht te houden die de grondwet zijn vergeten en van het openbare ambt een obscene manier hebben gemaakt om zich te verrijken”, luidt het in de tekst ondertekend door de zogenaamde ‘Nationale Beweging van Soldaten in Hemd’.

“We kunnen niet toelaten dat de bevolking uitgehongerd wordt, dat de zieken geen geneesmiddelen krijgen, dat het geld geen waarde meer heeft, dat het educatieve systeem niets meer onderwijst en enkel indoctrineert met het communisme”, aldus nog het communiqué.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

Omstreden Maduro

Venezuela verkeert in een ernstige economische en politieke crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens de tekorten aan levensmiddelen en de hyperinflatie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land bij onveranderd beleid tegen het einde van dit jaar zal oplopen tot 1 miljoen procent.

Maduro versterkte in juli vorig jaar zijn greep op de macht door de omstreden grondwetgevende vergadering op te richten. Die nam de taken van het door de oppositie gedomineerde parlement en bevat enkel vertrouwelingen van het staatshoofd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer