© Raymond Lemmens

Recordeditie met 9.000 feestvierders voor AFF in Genk

Ondanks een loden hitte en verschroeide festivalweide lokte het Absolutely Free Festival (AFF) een recordaantal van 9.000 bezoekers naar Genk. De elfde editie krijgt daarmee het predicaat absoluut geslaagd opgekleefd met dank aan onder meer een mafketel uit Koersel.

GeHo

Ja, het was heet, om even een open deur in te trappen. Vraag dat maar aan de toetsenist van het Gentse Shht die in Genk stoom afliet in zijn slip. Best geslaagd, niet de slip, maar wel de groovy noisedeuntjes die bij wijlen aan Millionaire deden denken. Leuk hoe het gezelschap bleef doordrammen ondanks een stroompanne. Ook bij de performance van theatermaakster (!) Naomi Velissariou knetterde het. Tijdens Rape me till I come weigerde de laptop tijdelijk alle dienst wegens oververhit. I kid you not. Theater als dit blijkt wel degelijk een publiek te hebben op een festival. De naar Amsterdam uitgeweken Opglabbeekse wist naarmate de set vorderde meer en meer zieltjes te winnen ondanks de bijwijlen gitzwarte teksten. Rustiger ging het er aan toe bij Few Bits. Het gezelschap uit Grimbergen wist het publiek te bereiken met hun hitje Big Sparks. Nog een eervolle vermelding in de hitte: Omni, Algiers, Dijf Sanders, Eefje de Visser en … Wim Dries (CD&V) die de burgemeesterssjerp inruilde voor de taak van tooghulp. Ongetwijfeld toeval in een verkiezingsjaar.

Mauro

Er was ons gewaarschuwd voor Mark Kozelek, frontman van Sun Kil Moon. In een slechte dag durft hij filmende smartphones op de eerste rij uit het publiek grijpen. De Amerikaan, die ooit aanvoerder was van Red House Painters, had geen slechte dag. Op het podium kreeg hij het gezelschap van een gelegenheidsband met Jim White van Dirty Three achter de vellen. “De eerste keer dat we samen spelen.” Even had hij nog geprobeerd om Thurston Moore (Sonic Youth) mee naar Winterslag te krijgen, maar overvolle agenda’s zorgden voor problemen. Hoe dan ook, naarmate de set vorderde kregen zowel hij als het publiek er meer zin in met Dogs als geslaagde afsluiter. De hoofdschotel van het tweedaagse festival – dj’s en karaoke op vrijdag – werd geserveerd door Gruppo Di Pawlowski. Wat een mafketel die Mauro. Na al die jaren als huursoldaat van dEUS kan de man uit Koersel zijn demonen weer kwijt. Hij legde zijn ei op het hoofdpodium in de vorm van waanzinnige set van bijna een uur. Inclusief podiumgekronkel en moshpit. Er zat naast satan ook een serieus hete peper in het gat van de opper-Evil Superstar. Het jarenlange gehengel om hem op AFF te krijgen, was het wachten waard. Mauro perste er alles uit en kan vandaag weer als doodbrave huisvader aan de slag. Knettergek.

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens