© AFP

Ivo Van Hove krijgt Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste

Theater- en operaregisseur Ivo Van Hove heeft dinsdag de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste ontvangen. De jaarlijkse prijs werd in deSingel in Antwerpen uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) op het Cultuurforum2020, een jaarlijkse ontmoeting van de cultuursector. Er is een geldprijs van 20.000 euro aan verbonden. De jury loofde Van Hove voor zijn “indrukwekkend visionair parcours”.

Ivo Van Hove leidde achtereenvolgens de theatergezelschappen Akt, Akt/Vertikaal, De Tijd, Het Zuidelijk Toneel en, sinds 2001, Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast was hij van 1997 tot 2004 directeur van het Holland Festival, waar hij jaarlijks een selectie van toonaangevend internationaal theater, dans en opera presenteerde, en was hij gastregisseur bij heel wat internationale gezelschappen. Op de erelijst van de Vlaamse Cultuurprijs volgt Van Hove regisseur en choreograaf Alain Platel op.

“Zijn producties geven een boost aan de podiumkunsten in binnen- en buitenland”, stelt de jury. “Inhoudelijk maakt hij ongeveer alles bespreekbaar op het podium. Zijn aanpak is vaak extreem en subversief maar altijd gericht op een zo groot mogelijk publiek. Van Hove weet ook als geen ander hoe hij klassieke teksten, romans en films kan vertalen naar de huidige tijd. Voor elke nieuwe tekst zoekt hij een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm.”

Van Hove won tijdens zijn carrière al verschillende andere gerenommeerde (internationale) prijzen. Toch zegt hij “diep vereerd” te zijn met deze bekroning en het erg hoog in te schatten dat Vlaanderen zijn werk op deze manier erkent. “Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven”, laat hij optekenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER