Direct naar artikelinhoud
Bangladesh

Bangladesh overweegt doodstraf voor doodrijders nadat jongeren massaal op straat komen

Bangladesh overweegt doodstraf voor doodrijders nadat jongeren massaal op straat komen
Beeld REUTERS

Tienduizenden jongeren zijn in de Bengalese hoofdstad Dhaka voor de achtste dag op rij de straat opgegaan om meer verkeersveiligheid te eisen. De regering overweegt nu de doodstraf in te voeren voor doodrijders.

Aanleiding is de dood ruim een week geleden van twee studenten, een jongen en een meisje, die werden aangereden door een te snel rijdende bus. Bij de protesten zijn al tientallen betogers gewond geraakt.

De demonstranten werden aangevallen door pro-regeringsactivisten met knuppels en ook hard aangepakt door de oproerpolitie, die charges uitvoerde en traangasgranaten afvuurde. Minister van Binnenlandse Zaken Asaduzzaman Khan waarschuwde de jeugdige betogers dat het geduld van zijn politiemensen op begint te raken. “Zelfs wij hebben een grens”, aldus de minister. “Als die grens wordt overschreden, gaan we tot actie over.”

'Zelfs wij hebben een grens. Als die wordt overschreden, gaan we tot actie over'
Asaduzzaman Khan, minister van binnenlandse zaken

Chauffeurs zonder rijbewijs

Het verkeer in de Bengalese hoofdstad Dhaka is notoir onveilig, met veel bestuurders zonder rijbewijs, talloze chauffeurs die zich nauwelijks aan maximumsnelheden of andere regels houden, en wijdverbreide corruptie onder verkeersagenten. Volgens persbureau AP vallen er bij verkeersongelukken in Bangladesh jaarlijks 12.000 doden.

Zondag werd nog een autocolonne van de Amerikaanse ambassadrice in Bangladesh aangevallen door gewapende mannen in Dhaka. Zowel de ambassadrice als het veiligheidspersoneel kon ongedeerd ontkomen. Er werden enkel twee wagens beschadigd. Het is niet duidelijk of er een link is met het studentenprotest, omdat informatie zeer schaars is. Het internet in de hoofdstad werkt zeer langzaam, kranten mogen niet verschijnen en gsm's werken niet. 

De Amerikaanse ambassadrice heeft het geweld tegen de betogers veroordeeld, zo blijkt uit een mededeling die op Facebook werd geplaatst. "Niets kan de brutale aanvallen en het geweld rechtvaardigen dat gebruikt werd tegen jonge mensen die op vreedzame wijze hun democratische rechten uitoefenen", zo klinkt het. Naast de politie zouden ook aanhangers van de regeringspartij geweld tegen betogers gebruikt hebben.

Nakende verkiezingen

Spontane jongerenprotesten zijn zeldzaam in het Zuid-Aziatische land. Het lijkt er dan ook op dat het protest verder gaat dan verkeersveiligheid alleen. De Bengalese premier Sheikh Hasina beschuldigt haar aartsrivale Khaleda Zia ervan de hand te hebben in de protesten. De oppositieleidster zou zo de emoties willen opstoken in de aanloop naar verkiezingen in december. Maar Khaleda Zia ontkent enige betrokkenheid. Volgens correspondente Wilma van der Maten staat de premier er slecht voor. "De regering is corrupt en er zijn voortdurend schandalen", zegt ze aan VRT NWS

In de hoop de gemoederen tot bedaren te brengen, heeft premier Hasina inmiddels beloofd de verkeersveiligheid te verbeteren. Ze kondigde bovendien een week aan met extra verkeerscontroles en riep de jongeren op thuis te blijven. “Wat er is gedaan, is genoeg”, aldus de premier.

Doodstraf

De regering liet ook weten dat ze overweegt de doodstraf in te voeren voor doodrijders. Momenteel ligt de maximumstraf  op drie jaar gevangenschap. "Volgens het voorstel dat voorligt, zou de hoogst mogelijke straf kunnen worden opgelegd aan chauffeurs die een verkeersdode op hun geweten hebben", zegt een medewerker op het ministerie van Justitie.