© vtm

thumbnail: null
thumbnail: null

Démare klopt Stybar op de kasseien van Binche, Van Avermaet loopt op counter

Arnaud Démare heeft de semiklassieker Binche-Chimay-Binche (1.1) gewonnen, de laatste afspraak in het Waalse wielerseizoen en ook de Memorial Frank Vandenbroucke genoemd. De Fransman van FDJ klopte na 194,5 km Zdenek Stybar op de licht oplopende kasseitjes nadat olympisch kampioen Greg Van Avermaet werd gecounterd.

vml

Na de start op de Grote Markt van Binche trokken al snel twee renners op avontuur: de Deen Lars Bak van Lotto-Soudal en de Noor Stake Laengen van IAM. De twee Scandinaven kregen na de doortocht in Chimay plots een maximale voorsprong van meer dan negen minuten maar dan kwam er achterin toch actie. FDJ en Direct Energie bepaalden als eersten het tempo in het peloton maar de twee Franse ploegen kregen ook snel de hulp van Etixx - Quick Step en BMC, waardoor de voorsprong dan toch stelselmatig zakte.

Bij het ingaan van het eerste van vier plaatselijke rondjes van 16,2 km hadden de twee koplopers nog een voorgift van 4 minuten. Hoewel de twee hardrijders voorin goed bleven samenwerken, was het onbegonnen werk tegen het jagende peloton. Uiteindelijk werden ze ingerekend vlak na het ingaan van de slotronde, met nog vijftien kilometer te rijden.

Meteen trok Jens Debusschere ten aanval en er werd een mooie kopgroep gevormd met ook nog Drucker, Gaviria, Naesen, Van Hecke en Marcato. De zes pakten echter nooit meer dan tien seconden en werden op tien kilometer weer gegrepen. Kenneth Vanbilsen probeerde het nog met een uitval maar niemand kon de massasprint ontlopen.

Van Avermaet wordt gecounterd

Van Avermaet begon als eerste aan de licht oplopende kasseistrook en de olympische kampioen trok fors door. Jürgen Roelandts nam over maar toen Arnaud Démare wegsprong zat enkel Zdenek Stybar in het wiel maar de Fransman hield stand.

De wedstrijd tussen Binche, Chimay en opnieuw Binche is beter bekend als de Memorial Franck Vandenbroucke, genoemd naar de in 2009 overleden wielervedette. Voor de Belgische renners die eind volgende week in actie komen op het WK in Qatar, was Binche-Chimay-Binche een goede test voor hetgeen hen in Doha te wachten staat. Démare volgt op de erelijst de Nederlander Ramon Sinkeldam op.

De 29e editie van deze semiklassieker geldt tevens als voorlaatste manche in de Belgian Cycling Cup. Ondanks een val onderweg verzamelde Dries De Bondt van Veranda’ Willems genoeg punten om de leiding over te nemen van Dylan Groenewegen, die niet was gestart.

Uitslag

1. Arnaud Démare (FDJ)

2. Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step)

3. Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal)

4. Greg Van Avermaet (BMC)

(later meer)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer