Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend

File in België: een bekend zicht.Beeld BELGA

De ex-topman van het Riziv wordt voorzitter van Dokters van de Wereld en trekt meteen aan de alarmbel over onze gezondheidszorg. Bengalese jongeren komen massaal op straat voor meer verkeersveiligheid. En de Amerikaanse president Trump moet gedeporteerde ouders herenigen met hun kinderen. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend. 

In het nieuws

1. Ex-topman van Riziv trekt aan alarmbel: "Model sociale zekerheid is onhoudbaar"

Ri De Ridder, ex-topman van het Riziv, ziet onze sociale zekerheid kreunen onder geheime contracten met de farma-industrie. "Dit jaar werd het budget voor geneesmiddelen met 300 miljoen euro overschreden." Dat kan niet blijven duren, vindt De Ridder, die voorzitter van Dokters van de Wereld wordt.

In een interview met deze krant klaagt hij de 'ontoegankelijkheid en inefficiëntie van onze gezondheidszorg' aan. "Wie niet tot onze groep behoort, wordt net niet in de steek gelaten." (+)

Ri De Ridder.Beeld Damon De Backer

2. Al zeker 91 doden bij aardbeving op Indonesisch eiland: "Toeristen willen massaal weg"

Op het Indonesische eiland Lombok heeft opnieuw een krachtige aardbeving plaatsgevonden. Volgens de overheid is het aantal slachtoffers opgelopen tot zeker 91. Buitenlandse reizigers proberen massaal het getroffen gebied te verlaten.

Lombok.Beeld EPA

3. Meer dan uur file op E40 van kust naar Brussel door ongevallen in Aalter

In Aalter zijn vanochtend twee ongevallen gebeurd die zware verkeershinder veroorzaken op de E40 richting Brussel. Het is er meer dan een uur aanschuiven. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt automobilisten aan om via Brugge naar Antwerpen te rijden of via Kortrijk naar Gent.

4. Zo wordt het verkeer veiliger: "30 per uur moet regel zijn in centrum"

Per dag lopen in ons land 155 bestuurders tegen de lamp voor rijden onder invloed. Vier leden van één familie kwamen dinsdag om bij een dramatisch ongeval. Drie mobiliteitsexperts vertellen hoe we de middelmatige reputatie van ons land kunnen verbeteren (+). Zo vindt professor emeritus Willy Miermans (UHasselt) dat – als je de infrastructuur niet snel genoeg kan veilig maken – de snelheid op zijn minst omlaag moet. 

"In afwachting dat een moedig bestuur de Vlaamse/Belgische ruimte ooit saneert, kan er wel degelijk nu al heel wat gedaan worden om tot een veiliger verkeer te komen. Dat vereist dan wel een beleid dat geen vrede neemt met een beetje beter doen dan vroeger", schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout (+). 

30 per uur moet de regel zijn in het centrum, vindt professor emeritus Willy Miermans.Beeld photo_news

5. Trump moet gedeporteerde ouders herenigen met hun kinderen

Een Amerikaanse rechtbank heeft de regering-Trump bevolen om de migrantenkinderen die nog steeds in de VS zitten te herenigen met hun gedeporteerde ouders. "Dat is nu voor 100 procent hun verantwoordelijkheid." (+)

Veel migrantenkinderen die bij de grens van de VS van hun ouders zijn gescheiden, hebben trauma’s opgelopen die na de hereniging niet zomaar voorbij zijn. Zo ook Thiago, de vijfjarige zoon van Ana Carolina Fernandes. "Hij was altijd zorgeloos, ontspannen, niet zoals nu." (+)

6. Ggo geen taboe meer bij Groen: jongerenafdeling krijgt voorzichtige steun van volwassen partijgenoten

De wetenschappelijke techniek om planten genetisch te manipuleren heeft wel degelijk een plaats in de duurzame landbouw. Dat zegt de jongerenafdeling van Groen, die steun krijgt van volwassen partijleden (+).

Lees ook het Groot Onderhoud met Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie: "Ggo’s zijn nog altijd zeer omstreden, en dat is totaal ten onrechte." (+)

Groen-kopstuk Bart Staes is wel nog steeds een groot ggo-criticusBeeld belga

7. Bengalese jongeren komen massaal op straat en worden hard aangepakt

Tienduizenden jongeren zijn in de Bengalese hoofdstad Dhaka voor de achtste dag op rij de straat opgegaan om meer verkeersveiligheid te eisen. Maar het lijkt erop dat het protest verder gaat dan verkeersveiligheid alleen. (+)

Bij het koffieapparaat

1. Heleen Debruyne: "Als ik mijn eisprong heb, merk ik dat ik de hele tijd naar mannenkonten en tieten staar"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Twintig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijfster en radiomaker Heleen Debruyne. Wie is zij in het diepst van haar gedachten? (+) 

Heleen Debruyne.Beeld Stefaan Temmerman

2. Waarom roddelen we toch zo graag?

Je hoort het op elke werkvloer, in de meeste vriendenkringen en bij uitbreiding alle andere sociale kringen: geroddel. Maar hoe komt dat? Waarom roddelen we toch zo graag? (+)

3. Op heidewandeling met Natuurpunt en boswachter Luc Van Assche in het warmste gebied van het land: "De echte ravage is pas over een aantal jaar zichtbaar"

Wat voor invloed heeft de hitte op de toch al niet zo talrijke bossen en natuurgebieden van België? Een heidewandeling met Natuurpunt en boswachter Luc Van Assche in het warmste gebied van het land. (+) "Het is bang afwachten."

Diep in de Kempen, in het natuurgebied rond het militaire vliegveld van Weelde, heeft de zomer duidelijk flink huisgehouden.Beeld Damon De Backer