Belg drinkt minder cava (maar er staat al een opvolger klaar)

De grootste cava-producent ter wereld die reclame maakt voor de Italiaanse tegenhanger prosecco – het is even wennen. Toch is het wel degelijk Patricia De Muynck, Benelux-directeur van de Catalaanse cava-reus Freixenet, die de lof zingt van de Italiaanse bubbeltjeswijn. “Een drank voor levensgenieters die houden van kwaliteit en afwisseling”, klinkt het wervend.

rmg

Freixenet brengt sinds kort onder eigen merk een prosecco op de markt. Groot-Brittannië en Scandinavië dienden vorig jaar als testmarkten, nu is België aan de beurt. Bij Carrefour ligt de Freixenet-prosecco al in de rekken, andere ketens volgen snel. Het Spaanse bedrijf speelt daarmee in op de trend van het moment: prosecco is onmiskenbaar in opkomst. Cava daarentegen stagneert.

Italiaanse levensstijl

De cijfers van IWSR, een Brits onderzoeksinstituut voor wijn en sterke drank, zijn duidelijk. Binnen de categorie schuimwijn is prosecco wereldwijd verreweg de sterkste groeier, met een marktaandeel dat tussen 2010 en 2016 ruimschoots verdubbelde van 20 naar 47 procent. Cava, champagne en andere schuimwijnen stagneerden of kenden een groei van niet meer dan een paar procent. In België boert cava zelfs achteruit, terwijl van prosecco nu meer dan 10 procent meer wordt verkocht dan in 2010.

“Prosecco vertegenwoordigt de Italiaanse levensstijl”, verklaart De Muynck de populariteit. “En bovendien heeft de drank een toegankelijke smaak”. Dat laatste heeft vooral te maken met het hogere suikergehalte, denk ze. Een zoeter drankje glijdt wat makkelijker naar ­binnen, zelfs al gaat het maar om een verschil van 3 gram per liter.

Prosecco wordt gemaakt van een specifieke druif: de glera. Het productieproces wijkt af van dat van cava en champagne. Het koolzuurgas dat de bubbels vormt, ontstaat niet op fles maar in een tank, en het proces verloopt sneller. “De bubbels in prosecco zijn lichter en verdwijnen sneller”, legt De Muynck uit.

Zoetere dranken in opmars

Wereldwijd zijn zoetere dranken in opmars en prosecco lift mee op die trend. In België valt het nog mee: hier is wel degelijk een markt voor heel droge schuimwijnen. Maar ook in ons land vallen bij een substantieel deel van de consumenten de zoetere Italiaanse bubbels in de smaak.

Dat het Spaanse Freixenet een Italiaanse wijn op de markt brengt, is overigens minder vreemd dan het lijkt. Freixenet (spreek uit: frisjenit) is een grote groep, die behalve de cava van die naam een breed gamma van in totaal 23 wijnen uit vier continenten op de markt brengt. Wel opmerkelijk is dat de prosecco ook de naam Freixenet op het etiket meekrijgt, terwijl de andere wijnen van de groep onder eigen naam op de markt worden gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer