© Photo News

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Goud voor België: De Ketele en Ghys winnen ploegkoers op EK baanwielrennen

België heeft een gouden plak beet op het EK baanwielrennen in Glasgow. Kenny De Ketele en Robbe Ghys wonnen de ploegkoers. In een spannende wedstrijd troefden onze landgenoten de Duitse wereldkampioenen af.

rahe, blg

Het Belgische duo haalde het met 60 punten voor Duitsland (Kluge-Reinhardt), 49 punten, en Groot-Brittannië (Hayter-Wood), 38 punten. Het is de zesde medaille voor de Belgische delegatie in Glasgow, de tweede voor de 33-jarige Kenny De Ketele na het zilver in de puntenkoers zondag.

De Belgische tandem eindigde eerder op de dag in de reeksen op de vijfde plaats met vijftien punten. In de finale van de madison toonden de Belgen zich oppermachtig. Robbe Ghys, nog maar 21 jaar oud, juichte zelfs een ronde te vroeg. Het maakte niet uit, het goud was voor België!

Voor De Ketele is het zijn derde Europese titel in de madison. Eerder pakte hij al Europees goud in 2008 en 2011, samen met Iljo Keisse. In 2012 veroverde hij in dezelfde discipline ook de wereldtitel, aan de zijde van Gijs Van Hoecke.

© AP

© AFP

© BELGA

© AFP

“Deze titel hebben we op karakter behaald”

Robbe Ghys en Kenny De Ketele hebben zich maandag in Glasgow tot Europees kampioen in de ploegkoers gekroond. “Deze titel hebben we op karakter behaald”, klonk het achteraf bij de 33-jarige De Ketele. “Deze titel betekent veel na jaren van ereplaatsen en medailles”, onderstreepte De Ketele, die al zeven Europese medailles in de madison binnenrijfde in zijn carrière. Hij won zilver in 2010 en 2014 en brons in 2013 en 2016. “Eindelijk staan we op het hoogste podium.”

“Deze titel is ook een aanmoediging voor de toekomst”, vervolgde Ghys, die van bondscoach Peter Pieters verrassend de voorkeur had gekregen boven Moreno De Pauw.

De race werd beslist tussen de 40e en 50e ronde toen De Ketele slim de Duitser Kluge volgde. Het duo slaagde erin een ronde te nemen op de concurrenten en verzekerde zich zo van de eerste twee plaatsen in de eindafrekening. “Op het einde ging het enorm snel”, aldus De Ketele. “Deze titel hebben we op karakter behaald. Die ronde voorsprong heeft voor de beslissing gezorgd. De Spanjaard Albert Torres was misschien wel de sterkste vandaag, maar ook de Britten slaagden erin nog een ronde te nemen, zodat zijn derde werden.”

De titel van de Belgen is des te belangrijker omdat het resultaat in Glasgow zijn invloed heeft op de selectie voor de Olympische Spelen in Tokio. “De madison keert na twee olympiades (Londen en Rio) inderdaad terug op de Spelen in Tokio”, bevestigde De Ketele, die in Peking al deelnam met Iljo Keisse. “Tokio zouden mijn laatste Spelen kunnen zijn. Robbe en ik zijn momenteel misschien het beste Belgische team, maar over twee jaar kan dat anders zijn. Ook Lindsay De Vylder en Moreno De Pauw kunnen de discipline aan. We zijn gewapend voor de komende jaren.”

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Baanwielrennen