Direct naar artikelinhoud
Opinie

Het bestaan van het Iraanse regime is een belediging voor het bestaan van de mens

Kader Abdolah.Beeld Hollandse Hoogte / Jan Boeve

Kader Abdolah (Iran, 1954) is schrijver van onder meer 'Spijkerschrift', 'Het huis van de moskee' en 'Het gordijn'

De afgelopen weken al probeerden dieven, ik bedoel de Iraanse islamitische functionarissen, hun geld en goud te pakken en het land te ontvluchten. Op dit moment heerst een chaos onder het bewind. Het lijkt alsof je met een waterslang in een muizennest spuit. Ze hollen uit het gat en rennen alle kanten op.

Het is misschien niet te geloven, maar de ayatollahs zijn allemaal dieven. Ze zijn gezegende dieven. Want ze stelen namens Allah. Ze stelen duizenden kilo’s gouden munten en miljoenen dollars.

Lezer, ik overdrijf niet. Het is allemaal nieuws dat deze dagen in de kranten van het regime zelf staat. De functionarissen die met koffers vol dollars en goud gearresteerd zijn.

Ik heb goed nieuws, de echte machthebbers kunnen nergens naartoe vluchten. Er is geen plek op aarde waar ze hun toevlucht kunnen nemen.

Maar tegelijkertijd is dat verschrikkelijk nieuws. Juist omdat ze nergens naartoe kunnen vluchten, zullen ze buitenproportioneel geweld gebruiken om aan de macht te blijven. Ze kunnen een oorlog niet winnen, maar ze zullen chaos in de wereld creëren.

Ze zullen de Perzische Golf zodanig onveilig maken dat geen enkel internationaal schip daar kan varen en daardoor geen druppel aardolie naar het Westen geëxporteerd kan worden. Ze zullen de eeuwige rust van het buurland Saudi-Arabië wegnemen. En nachtmerries voor de Saudische sjeiks veroorzaken door hun olieschepen onder vuur te nemen.

De ayatollahs willen angst creëren zodat tijdens de aankomende sancties van president Turmp niemand zou durven te protesten

Iran heeft het gevaarlijkste regime op de aarde. En dat zal alles doen om niet weggevaagd te worden. Indien nodig zal het duizenden van zijn tegenstanders in het land doden. Lezer, ik overdrijf niet, ze hebben het al eerder gedaan.

Er is geen intellectueel, geen politiek leider, geen wetenschapper, geen schrijver, geen acteur, geen actrice die zijn of haar mond nog durft te openen in dat land. Wie het gedaan heeft, is gearresteerd, of gedood.

Er is geen sprake van waardige literatuur, muziek, cinema of kranten in dat land. Alles is verminkt, bedoezeld, geknipt en volgepropt met nonsens die de ayatollahs voor hun eigen gewin de leer van de islam noemen.

Op Instagram danste een meisje van 17 voor zichzelf op haar kamer. De mannen van de geheime dienst hadden haar middenin de nacht uit haar bed getild, in elkaar geslagen, een zware chador over haar hoofd getrokken en haar op televisie gebracht om haar excuses aan te bieden.

Het gebeurde twee weken geleden, het hele land was ervan geschrokken. De ayatollahs willen op die manier angst creëren zodat tijdens de aankomende sancties van president Turmp niemand zou durven te protesten.

Maar het is te laat voor zulke griezelige acties. De jonge mensen uit arme gezinnen die juist dit regime aan de macht hebben geholpen, kwamen weer in opstand. Om de angst te bezweren riepen ze harde leuzen tegen de grote ayatollahs: ‘Weg! Weg met de dieven!’ En ze vielen de plekken van de macht aan.

Als ik de macht had, had ik met alle kracht stuk voor stuk de plekken van hun gezag in Teheran gebombardeerd

Ik wil geen bondgenoot van Trump zijn. Maar ik wil iets zeggen waar ik constant mee bezig ben. Als ik de macht had, had ik met alle kracht stuk voor stuk de plekken van hun gezag in Teheran gebombardeerd. Ik schrik zelf van wat ik net op papier heb gezet. Maar de wereld heeft hetzelfde gedaan met het regime van de nazi’s.

Dit regime moet net als ISIS, of IS, of de Islamitische Staat van Abu Bakr al-Baghdadi, volledig opgeruimd worden. Helaas zal het niet zover komen. De ayatollahs zullen deels aan de eisen van Trump tegemoetkomen om de sancties te verzachten.

Maar zo’n compromis is goed voor niemand. Het bestaan van zo’n regime is een belediging voor het bestaan van de mens.