Direct naar artikelinhoud
Energie

Milieubeweging en vakbonden misnoegd over samenstelling nieuw orgaan

Kerncentrale van Doel.Beeld Photo News

Het nieuwe Federaal Comité Energie moet de energietoekomst van België mee uitstippelen. Rond de tafel zitten de federale overheid, de gewesten, de industrie en de werkgevers. Voor de milieubeweging en de vakbonden blijkt er geen plaats. Tot hun grote frustratie.

Na ellenlang debatteren sloot de federale regering in maart een akkoord over de kernuitstap. De zeven kerncentrales in ons land zullen hun deuren sluiten tegen 2025, zoals de wet voorziet, maar op voorwaarde dat de stroombevoorrading verzekerd is, de stroomprijzen niet plots de hoogte in schieten en de impact op het klimaat meevalt. 

Om die criteria goed te monitoren moest er een nieuw overheidsorgaan komen. In juli, tijdens de ministerraad voor het zomerreces, werd dit 'Federaal Comité Energie' boven het doopvont gehouden. In het Comité zetelen de federale overheid, de gewesten, de industrie en de werkgevers. Het doel is dat zij elk jaar een voortgangsrapport opmaken. Daar kan de bevoegde minister Marie Christine Marghem (MR) dan haar energiebeleid op baseren.

Uitgesloten

De milieubeweging en de vakbonden krijgen geen stoel aan de tafel. "Als milieuorganisaties hebben we samen een brief geschreven naar Marghem met de vraag waarom wij niet worden uitgenodigd", zegt Wannes Starckx, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu (BBL). "Voorlopig is er geen antwoord gekomen. We worden genegeerd."

De milieubeweging eist “met aandrang” dat Marghem de samenstelling van het Federaal Comité Energie wijzigt. Dat enkel de industrie en werkgevers aanschuiven is niet onschuldig, klinkt het. "De belangen van de industrie zullen doorwegen op onze energietoekomst. Je krijgt een paard van Troje waarbij Engie-Electrabel en de Antwerpse haven via het comité hun eigen wil kunnen doordrukken over hoe de kernuitstap straks zal verlopen", zegt Starckx.

'De belangen van de industrie zullen doorwegen op onze energietoekomst'
Wannes Starckx van Bond Beter Leefmilieu

Hetzelfde geluid valt te horen bij de vakbonden. "Vroeger werd de voorkeur gegeven aan breed overleg. Nu is blijkbaar alleen de mening van de industrie en de werkgevers van belang. Zo krijg een heel eenzijdige blik op de realiteit en maak je geen deftig beleid", reageert Pieter Verbeek van het ABVV. "Bij de Vlaamse industrieraad is hetzelfde gebeurd: vroeger werden de vakbonden daarin gehoord. Vandaag telt onze mening niet meer."

Lobbyclub

Ook politiek borrelt ongenoegen op. Kristof Calvo, de groene kopman in de Kamer, wil Marghem na het zomerreces ondervragen over de zaak. "Een van de doelen van het Federaal Comité Energie is de naleving van het klimaatakkoord van Parijs evalueren. Hoe doe je dat zonder de milieuorganisaties? En de standpunten van het VBO over de kernuitstap kennen we intussen wel (de werkgeversorganisatie pleit voor uitstel, JVH)", zegt Calvo.

Volgens de groene politicus lijkt het erop dat het Federaal Comité Energie er vooral voor moet zorgen dat de kernuitstap uitgesteld wordt. "N-VA wil de boel zo saboteren." Ook de sp.a verzette zich eerder al, in het weekblad Knack, tegen deze "nieuwe lobbyclub".

Hoewel N-VA het akkoord over de kernuitstap tegen 2025 onderschrijft, denkt de partij dat dit in de praktijk onwenselijk is. N-VA vreest de kostprijs en de impact op het klimaat: de afgeschreven kerncentrales leveren goedkope stroom en stoten geen CO2 uit.

Minister Marghem was niet bereikbaar voor commentaar.