Direct naar artikelinhoud
Recensie

Goede interviewer, nog betere luisteraar: Alex Agnew voert openbarende gesprekken in podcast

Stand-upcomedians William Boeva en Alex Agnew. Agnew interviewde Boeva voor zijn podcast.Beeld WTTAA

In zijn shows lacht hij met homo's en feministen. In Welcome to the AA doet hij ontboezemingen tijdens een gesprek met een endocrinoloog over transgenders en genderneutrale toiletten. Alex Agnews nieuwste podcast gaat niet over ontwennen. Wel over onwennigheid in het genderdebat.

Een komiek met een eigen podcast is niets nieuws. Jarenlang entertainde Xander De Rycke met Mosselen om Half Twee, Begijn Le Bleu heeft Fwiet Fwiet en Lieven Scheire blikt in Nerdland maandelijks terug op wetenschappelijke nieuwtjes. We beginnen stilaan te denken dat er een spaarkaart circuleert die recht geeft op een gratis podcast na tien optredens in het lokale jeugdhuis.

De bekendste komiek van Vlaanderen – Alex Agnew staat volgend jaar drie avonden in een uitverkocht Sportpaleis – vond dat hij niet kon achterblijven. Met succes, zo blijkt, want de livestream van Welcome to the AA op YouTube alleen al wordt tot 25.000 keer bekeken. Niet slecht voor een podcast die op het eerst zicht weinig unieks te bieden heeft.

Agnew praat wekelijks met mensen die hij interessant vindt - een andere rode draad in de selectie van de gasten lijkt er niet te zijn. Van collega's als Urbanus tot acteur Luc Wyns en MMA-vechter Cindy Dandois: na 19 afleveringen weten we nog altijd niet goed op basis van welk criterium ze uitgenodigd zijn.

Mannelijke seksualiteit

Niet dat het zo'n drama is, want iedere aflevering is tot nu op een interessant gesprek uitgedraaid. Met dank aan Agnew, die zich tot een degelijk interviewer ontpopt. De man die in Vlaanderen het concept 'levend soundboard' introduceerde, is een pak rustiger dan we gewend zijn. Iets te rustig misschien, want sommige gesprekken kabbelen net wat te lang voort. Doorgaans duurt een aflevering bijna twee uur, maar met wat montagewerk zou er zeker een half uur geknipt kunnen worden.

Dat Agnew uitgebreid de tijd neemt om zijn gasten te interviewen, leverde al boeiende passages op. Zo sprak William Boeva over hoe frustrerend het is om steeds als 'dwerg' gecast te worden en liet Ayco Duyster uitschijnen hoe ze haar vertrek bij Studio Brussel heeft ervaren.

Dat Agnew uitgebreid de tijd neemt om zijn gasten te interviewen, leverde al boeiende passages op

Toch verbleken die momenten bij de veertiende aflevering van Welcome to the AA, waarin Guy T'Sjoen te gast was. De endocrinoloog, die ook het Centrum voor Seksuologie en Gender leidt, is een expert op het gebied van transgenders en mannelijke seksualiteit. Een ongewone gast voor een podcast die het in de entertainmentsector zoekt, maar wel iemand die voor een van de beste Vlaamse podcastmomenten heeft gezorgd.

Anderhalf uur lang hadden de twee het over hoe het is om transgender te zijn, waarom mannen met erectieproblemen kampen en hoe de media omgaan met het debat over genderneutrale toiletten. Agnew, die in zijn shows geregeld de draak steekt met feministen en homo's, had zich grondig ingelezen en haalde onderzoeken of citaten van experts aan.

Lastige standpunten

Ook durfde hij openlijk toegeven dat hij het soms moeilijk heeft met standpunten in het genderdebat en dat hij twijfelt of bepaalde discussies, zoals die over genderneutrale voornaamwoorden, de zaak vooruithelpen of tegenwerken. En dat hij te weinig met vrienden over problemen praat waar een groot deel van de mannen ooit mee te kampen zal krijgen.

Aan het eind van de aflevering was Guy T'Sjoen merkbaar verrast over hoe het gesprek was verlopen. De luisteraars met hem, zo merken we aan de commentaren. De meesten vonden het aanvankelijk wat raar om naar een podcast over een beladen en actueel thema te luisteren, maar dat gevoel verdween al snel. "Alex, ik vind het tof dat een populair figuur als jij zo'n thema respectvol aansnijdt. Ik denk dat het veel transpersonen kan helpen", schreef een luisteraar. Wij hopen het ook, al is er geen reden om daaraan te twijfelen.