Direct naar artikelinhoud
Bijklussen

De politieagent kan nu ook uw vloer leggen: bijklussen voortaan toegestaan

Agenten krijgen recht om bij te klussen
Beeld BELGA

Politieagenten mogen voortaan zonder veel gedoe een bijberoep uitoefenen. Alleen veiligheidsjobs zoals bewakingsagent, ambulancier en brandweerman zijn uitgesloten. De vraag is groot, klinkt het bij de vakbond.

"We moeten de laatste beroepsgroep zijn geweest waar bijklussen verboden was", zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. "Goed dat hier een mouw is aan gepast." 

Van elektricien over uitbater van een bed en breakfast tot vloerder. Nu al hebben al heel wat agenten een bijverdienste na hun uren. Anderen spelen zelfs hun ervaring en/of de uitstraling van het ambt uit als troef: er zijn er die physical coach zijn, veiligheidsadviseur of managementtrainingen geven. Zo divers als het politiepersoneel is, zo divers zijn ook hun bijverdiensten.

Alleen: wettelijk was het niet toegelaten, officieel om belangenvermenging te vermijden. Tot nu toe was het enkel voor administratief personeel bij de politie toegestaan om bij te klussen. 

'Elke korpschef ging anders om met aanvragen om bij te klussen'
Vincent Houssin, politievakbond VSOA

Wel was het zo dat agenten op het terrein een uitzondering konden aanvragen bij hun overste. Voor de lokale politie is dat de burgemeester, al was het de korpschef die de facto de beslissing nam. "Het gevolg was dat elke korpschef daar anders mee omging", zegt Houssin. In Antwerpen klussen bijvoorbeeld heel wat agenten bij, in een stad als Aalst is de aanpak heel wat strikter. "Er liep daar ook een klacht bij de Raad van State omdat zowat alle aanvragen werden geblokkeerd", zegt de vakbondsman.

Geen ambulancier of buitenwipper

De aanpak wordt nu omgekeerd, zo bericht Le Soir. Politieagenten krijgen het recht om een bijberoep uit te oefenen. Ze moeten dat enkel melden aan hun korpschef, die 45 dagen de tijd heeft om de aanvraag alsnog af te wijzen. Enkel jobs die te dicht staan bij de functie als politieagent blijven uitgesloten. Bijklussen als ambulancier, veiligheidsagent of brandweerman kan niet, zelfs niet op vrijwillige basis. 

Een politie-officier is dat immers in principe 7 dagen op 7, 24 uur op 24. Bij incidenten wordt hij geacht ook buiten zijn uren vaststellingen te kunnen doen. Als hij met een ziekenwagen bij een ongeval ter plaatse komt, zou zijn beroepsgeheim als ambulancier in conflict komen met zijn functie bij de politie. Laat staan dat hij als buitenwipper of bewakingsagent aan de slag kan.

Voorts blinkt de regeling uit in soepelheid. "Een agent klopt ook maar zijn uren zoals elke andere werkmens", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). "Waarom zou hij dan niet mogen bijklussen? Bovendien: het is een manier om te vermijden dat de politie zich zou opsluiten in zijn ivoren toren."

Exacte cijfers van hoeveel agenten nu al een bijberoep hebben, zijn niet meteen voor handen, al is de interesse groot. Bij de politie van Antwerpen komen er gemiddeld één à twee aanvragen binnen, geeft woordvoerder Wouter Bruyns aan. 

'Het is een manier om te vermijden dat de politie zich zou opsluiten in zijn ivoren toren'
Olivier Van Raemdonck, woordvoerder binnenlandminister Jan Jambon (N-VA)

Belangenvermenging

Het waren de vakbonden die mee aan de kar trokken om dit dossier rond te krijgen. Ze vonden bij Jambon al snel een medestander. De beslissing kwam in een stroomversnelling toen de diensten van de  Staatsveiligheid moesten worden ondergebracht bij de federale politie. De beide personeelsstatuten moesten op elkaar worden afgestemd. "Als je zag welke functies daar allemaal waren toegelaten, dan was het absurd om nog zo streng te blijven", zegt vakbondsman Houssin.

Maar wat met mogelijke belangenvermenging, de oorspronkelijke reden van het verbod? Wat met een agent die vaststellingen komt doen in een huis waar hij net enkele weken voordien een nieuwe vloer is komen leggen? Kunnen zijn 'commerciële belangen' zijn integriteit als agent niet komen bedreigen?

'Een agent wordt geacht om met twee voeten in de maatschappij te staan'
Olivier Van Raemdonck, woordvoerder binnenlandminister Jan Jambon (N-VA)

"Een agent wordt geacht om met twee voeten in de maatschappij te staan", zegt Van Raemdonck. "Hij zit ook in de sportclub, heeft vrienden, buren en familie. Ook daar moet hij mee om kunnen gaan." "Bovendien", weet Houssin, "als het te dichtbij komt, kan een agent altijd vragen om zich te laten vervangen. Dat gebeurt nu ook al."