Britse wetenschapster: “Leer je kinderen wat vloeken betekent”

De Britse Emma Byrne, neurowetenschapper en schrijfster van ‘The Amazing Science of Bad Language’, heeft in een interview met talkshow

Good Morning Britain

gezegd dat het geen zonde is als je kinderen vloekwoorden horen. Je kunt hen zelfs iets bijleren...

vwh

Je kinderen vloekwoorden verbieden? Volgens Emma Byrne hoeft het niet. Integendeel, ze vindt het zelfs een goed idee om kinderen vanaf hun tweede in te lichten over de betekenis van de vloekwoorden. “Ik wil de ouders het moment van schaamte besparen als kinderen vloeken op ongepaste plekken. In plaats van het gedrag meteen af te breken, kunnen we een dialoog aangaan en bespreken waarom het ongepast is. Zo weten ze dat ze andere mensen kwetsen”, klinkt het.

Vloeken via klasgenootjes

Ze vindt het belangrijk dat kinderen bepaalde woordenschat leren van hun mama of papa. “Als we er zelf niet met hen over praten, leren ze misschien op de speelplaats vloeken via hun klasgenootjes. In dat geval zullen ze geen idee hebben dat scheldwoorden een impact kunnen hebben op de gevoelens van anderen”, zegt ze.

De reacties van de kijkers waren verdeeld, zo bleek na de uitzending op Twitter. Maar liefst 72 procent vindt het geen goed idee om kinderen van kleinsaf vertrouwd te maken met mogelijk kwetsende woorden. Ook de presentatrice Anna Williamson was het niet eens. “Mensen vinden het nu eenmaal beledigend. Vloeken is niet sociaal geaccepteerd. Er is een reden waarom we nieuw vloeken op televisie”, zei ze. In Groot-Brittannië wordt vloeken als zeer ongepast bevonden,. In het land worden zelfs bepaalde woorden uit rapteksten gefilterd.

Choquerend

Maar wat vindt de Belgische pedagoog Pedro De Bruyckere ervan? “Er is een groot verschil tussen je kind leren vloeken en het leren wat vloeken betekent. Uitleggen waarom iets niet mag is altijd een goed idee. Het hangt ook af van het moment - je hebt niet altijd de tijd om iets uit te leggen. Achter sommige vloekwoorden zit echter een abstracte redenering. Die zullen kindjes rond de twee nog niet begrijpen, maar het kan geen kwaad om mee te geven dat sommige woorden choquerend kunnen overkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer