© Shutterstock

Waar je op moet letten als je een zonnebril koopt

Volgens non-profitorganisatie Fight for Sight draagt zo'n 54 procent van de Britse volwassenen bijna nooit een zonnebril die voldoende beschermt tegen UV-stralen. Hoe dat bij de Belgen gesteld is, blijft onduidelijk om dat er geen cijfers over beschikbaar zijn. Maar toch is het goed om te weten waarom je er best een draagt en waar je op moet letten als je er een koopt. Oogarts Dimitri Roels, verbonden aan UZ Gent, legt uit.

flb

Uit een onderzoek van Fight for Sight, dat zich wereldwijd om blinden en slechtzienden bekommert, draagt zo'n 54 procent van de Britten bijna nooit een goede zonnebril en weet zo'n 56 procent niet dat als je er geen draagt je ogen beschadigd kunnen raken. Opvallende cijfers, zeker als je weet dat het niet beschermen van je ogen wel degelijk onherroepelijke gevolgen kan hebben.

"UV-stralen kunnen eigenlijk het volledige oog aantasten, van vanvoor tot vanachter", zegt oogarts Dimitri Roels. "Zo kan er een slijmvlies over het hoornvlies groeien of er kunnen tumoren op ontstaan. Er kan ook een ontsteking van het hoornvlies optreden door bijvoorbeeld te lang naar een glinsterend wateropppervlak te kijken of te skiën zonder bril. Bovendien loop je het risico om sneller cataract te ontwikkelen en kan het netvlies aangetast raken ter hoogte van de gele vlek."

Prijs niet altijd graadmeter

Een hele waslijst aan mogelijk aandoeningen dus, maar als je je daartegen wil beschermen, waar let je dan best op als je een zonnebril koopt? "Het belangrijkste is om te kijken of de bril een goede UV-filter heeft", zegt Roels. "Daarnaast raden wij ook altijd aan om voor een bril te kiezen die goed afsluit, want er is ook heel wat licht dat niet rechtstreeks binnenkomt. De prijs is trouwens niet altijd een graadmeter. Die wordt vaak opgedreven door de montuur en de marketing, eerder dan door de glazen."

Opletten met namaak

Maar je moet wel opletten met de namaakzonnebrillen die je op reis soms ziet. "Bij die brillen zie je vaak wel donkere of getinte glazen, maar ontbreekt de UV-filter. Het oog neemt echter waar dat er minder licht binnenkomt waardoor de pupillen vergroten en er net meer UV-licht binnenkomt in het oog. Met alle gevolgen vandien."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer