Direct naar artikelinhoud
Cinema

Vergeet 3D, vanaf september stap je ín de film

In Texas konden filmfans naar 'Jaws' kijken op het water.Beeld Austin

3D-films — en tegenwoordig ook 4DX-films — beweren unieke filmervaringen te zijn, maar wat als u letterlijk wordt ondergedompeld in de setting van een film? Dát is Secret Cinema.

Stel u even voor. U krijgt een dagvaarding in de post en vertrekt naar de vermelde locatie – een oude bibliotheek. Vooraan in de zaal neemt een man in een toga plaats op een verhoog. Hij begint, zonder enige uitleg, te roepen: “Allemaal schuldig! Levenslang de bak in!” Samen met uw lotgenoten wordt u vervoerd naar een omheind gebouw. Aan de ingang reiken cipiers gevangenisoveralls aan en worden jullie smartphones afgenomen. U betreedt een sobere zaal, met traliën in plaats van ramen, zet zich neer en dan start plots de film The Shawshank Redemption.

Het is een voorbeeld van wat Secret Cinema kán zijn. Ook bij ons komt Kinepolis nu met zijn eigen Secret Cinema. Vanaf 7 september kan je, op een voorlopig onbekende locatie in Gent, kijken naar The Nun, een horrorfilm over een demonische non die een klooster in Roemenië terroriseert. Kinepolis belooft een “atypische en intense filmbeleving waarbij de film letterlijk tot leven komt”.

Een voorstelling van 'Back to the Future' op de Secret Cinema in Londen.Beeld Secretcinema.org

“Met Secret Cinema willen we onze bezoekers meenemen in het verhaal zonder te veel te vertrouwen op technologie”, vertelt Anneleen Van Troos, woordvoerder Kinepolis België. “Vooral het mysterieuze aspect is belangrijk. Maar zonder te veel prijs te geven kan ik wel al verklappen dat er een dresscode zal zijn.”

Al is het een primeur voor Kinepolis, elders op de wereldbol kent men Secret Cinema al jaren. Londen in het bijzonder vormt een duidelijke inspiratie voor het opkomende concept van Kinepolis. 

De ultieme Star Wars-ervaring

Dé bekendste interactieve filmervaring in dit genre vind je nog steeds bij Secret Cinema in Londen. Zij vervagen al sinds 2007 de grenzen tussen film en realiteit. De vergelijking met Kinepolis neemt u – voorlopig – dan ook best met een korrel zout. 

Oprichter Fabien Riggall had een kinderwens om in een film te leven en kwam zo op het idee van Secret Cinema. Tegen BBC vertelde Rigall waarom het ‘secret’ aspect zo belangrijk was voor hem: “Het was een antwoord op de opkomende digitale cultuur. Iedereen wou constant online zijn, het idee om even offline te zijn en de hele ervaring geheim te houden was enorm belangrijk voor mij.”

Sindsdien groeide Secret Cinema, in al zijn vormen, uit tot een vaste waarde voor Londense cinemagangers. Zo begon de organisatie met kleine, intieme groepen naar een onbekende locatie te sturen voor een geheime film. Maar de laatste jaren zijn er ook Secret World-voorstellingen die meer weg hebben van een bezoek aan een pretpark.

In 2015 organiseerden ze een Secret World rond Star Wars: The Empire Strikes Back. In totaal betaalden 100.000 fans 80 euro voor een complete Star Wars-ervaring. Bezoekers waanden zich op de planeet Tatooine, acteurs liepen rond als personages uit de film en er vlogen zelfs ruimteschepen over je hoofd.

Geen verrassing dus dat er wereldwijd soortgelijke filmervaringen ontstonden, vaak onder dezelfde naam, zoals dat nu ook in België het geval is. Rigall zelf zei hier vroeger al over: "Ik verwacht dat er meerdere Secret Cinema's zullen verschijnen, die niets met ons te maken hebben."

Dichter bij huis

Ook een opmerkelijke variant: in Texas kon u vorig jaar ronddobberen op het water, terwijl de iconische haaienfilm Jaws werd geprojecteerd. Maar ook dichter bij huis kan je al langer genieten van soortgelijke filmervaringen. Bij Cinema Culinair (Rotterdam en Antwerpen) kunt u genieten van de gerechten die op het scherm verschijnen.

De ticketverkoop voor de Secret Cinema van Kinepolis is intussen gestart op kinepolis.be/secretcinema. Een kaartje kost 25 euro.

Update: de Britse Secret Cinema liet intussen weten dat de naam Secret Cinema beschermd is, en dat ze Kinepolis gaan contacteren om de naam te veranderen.