Direct naar artikelinhoud
Economie

Geen toeslag meer voor wie met kaart betaalt: "Oneerlijk", zeggen handelaars

De Antwerpse nachtwinkeluitbater Murad Gholi.Beeld Thomas Legreve

Als u een winkel binnenstapt voor een broodje of een krant, gebeurt het wel eens dat de winkelier u twintig cent extra aanrekent als u uw bankkaart bovenhaalt. Vanaf donderdag mag dat niet meer. "Ze draaien de zelfstandigen de nek om." 

"Absoluut niet eerlijk", zegt de Antwerpse nachtwinkeluitbater Murad Gholi. Waar hij klanten nu dertig cent vraagt als ze alleen een pakje sigaretten kopen, zal hij dat vanaf donderdag noodgedwongen niet meer doen. "Maar wij moeten betalen om die dienst aan te bieden", zegt Gholi. "En op sigaretten verdien ik maar een paar cent. Dus als ik het niet doe, verlies ik bijna geld door een pakje te verkopen." 

Gholi's verzuchting wordt niet alleen door uitbaters van nachtwinkels gedeeld. Ook broodjeszaken en dagbladhandelaars zouden door de nieuwe wet worden getroffen. "Maandelijks betalen we 150 euro voor de elektronische betaaldienst", zegt een Antwerpse dagbladhandelaar. "Het toestel kost 950 euro. Daar moet je al heel wat kranten en sigaretten voor verkopen." 

Kranten

De dagbladhandelaars uitten hun bezwaren eerder bij Unizo, de unie van zelfstandige ondernemers. Krantenwinkels werken met kleine marges. De winst op de krantenverkoop weegt nauwelijks op tegen de kostprijs van een betaalterminal. 

Als je het gemiddelde berekent van alle kosten voor de betaaldienst, dan kom je volgens de handelaar op 13 cent per transactie. De marge op de verkoop van een krant bedraagt volgens hem 21 cent. "Ik moet er toch geen tekening bij maken?" zegt de Antwerpse dagbladverkoper. "We zijn geen Delhaize of Colruyt. Die kunnen hun prijzen makkelijk verhogen, maar bij ons liggen die vast. En dan zijn ze verbaasd dat zoveel krantenwinkels sluiten." 

Maar minister Kris Peeters (Consumentenzaken, CD&V) toont zich wel lovend over de nieuwe maatregel, die met de kaart betalen moet promoten. Dat heeft veel voordelen, klinkt het op zijn kabinet. Als handelaars minder cash in hun kassa hebben, dan zijn criminelen minder geneigd om hen te overvallen. Ook maakt elektronisch betalen het voor de overheid eenvoudiger om fiscale fraude op te sporen. 

In eerste instantie zal de FOD Economie handelaars inlichten over de nieuwe regels. Maar wie – herhaaldelijk – tegen de lamp loopt, mag een fikse boete verwachten. "Hardleerse handelaars die kosten blijven aanrekenen, riskeren boetes tussen 2.000 en 80.000 euro", stelt het kabinet-Peeters. 

'Wij vragen dat de overheid begrip zou hebben als sommige handelaars elektronisch betalen niet meer aanbieden'
Lieven ClootsUnizo

Al lijkt de nieuwe wetgeving in bepaalde gevallen zijn doel nu al voorbij te schieten. In ons land zijn er nu al een grote groep handelaars die elektronisch betalen alleen toelaten vanaf een bepaald bedrag. Dat ligt voor de winkeliers die voor dit artikel zijn gecontacteerd rond de tien euro. "Wij vragen dat de overheid begrip zou hebben als sommige handelaars elektronisch betalen niet meer aanbieden", zegt Lieven Cloots van Unizo. 

Apps

Unizo ontvangt volgens hem regelmatig klachten van handelaars over de bedragen die zij verliezen aan hun betaaldienst. De zelfstandigenorganisatie kijkt dan of ze bij een ander bedrijf een goedkoper betaalsysteem kunnen vinden. "Een handelaar is nu met een betaalterminal makkelijk 600 euro per jaar kwijt aan transactiekosten en aan de kosten voor huur en onderhoud", zegt Cloots. "Daarnaast heb je ook apps zoals Payconiq, waarbij je via een systeem met overschrijvingen zes cent per transactie betaalt." 

Op termijn zullen we volgens Cloots allemaal meer naar apps evolueren, maar op dit moment brengen ze weinig soelaas. "Binnen tien jaar betaalt niemand nog met een kaart", zegt hij. "Maar het probleem met de apps is dat veel klanten ze nog niet hebben, waardoor ze ook voor handelaars vaak nog niet interessant zijn."