Direct naar artikelinhoud
Beursnieuws

Musk overweegt Tesla van beurs te halen: aandeel geschorst nadat het fors de hoogte in schoot

FILE PHOTO: Tesla Motors Inc Chief Executive Elon Musk pauses during a news conference in Tokyo September 8, 2014. Musk said on Monday that he would not be surprised if there was a significant deal with Toyota Motor Corp in the next two to three years, though there were no definitive plans. REUTERS/Toru Hanai/File Photo GM1EA981EOE01Beeld REUTERS

Tesla-topman Elon Musk overweegt het bedrijf van de beurs te halen bij een koers van 420 dollar per aandeel. Het aandeel van de autobouwer schoot na het bericht ruim 7 procent de hoogte in, en is intussen geschorst.

"Ik overweeg om Tesla te privatiseren aan 420 dollar (per aandeel). De financiering is verzekerd", aldus Musk. Bij een koers van 420 dollar per aandeel zou de beurswaarde van Tesla rond de 72 miljard dollar liggen. 

Ruim een uur na zijn initiële tweet verschafte Musk meer uitleg. "Ik hoop dat alle huidige investeerders bij Tesla blijven, ook al zijn we geprivatiseerd. Ik zou een 'special purpose vehicle' (een speciale, tijdelijke structuur, red.) creëren om iedereen de kans te bieden te blijven", schreef hij. "Aandeelhouders kunnen ofwel verkopen aan 420 dollar of hun aandelen aanhouden en mee van de beurs gaan." Welk scenario het ook wordt, Musk heeft naar eigen zeggen het beste voor met het welzijn van alle aandeelhouders.

De koers van Tesla schoot na de berichten flink omhoog op de beurs in New York, met ruim 7 procent tot circa 367 dollar per aandeel. Later werd de handel in het aandeel stilgelegd in afwachting van verder nieuws.

Saudische aandeelhouders

Eerder op de dag waren er al berichten over de intrede van het Saudische staatsinvesteringsfonds in de Amerikaanse autobouwer. De Saudi's zouden een belang hebben opgebouwd van 3 tot 5 procent, vermeldde de zakenkrant Financial Times dinsdag op basis van bronnen "met kennis van zaken". Daarmee zou het staatsfonds tot de acht grootste aandeelhouders van Tesla behoren. 

Naar verluidt werden de aandelen in de afgelopen maanden gekocht, na het bezoek van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan de Verenigde Staten in maart. Een belang van 5 procent of meer moet openbaar gemaakt worden.

Volgens de Financial Times hebben de Saudi's aan Elon Musk in eerste instantie laten weten bereid te zijn om nieuw uitgegeven aandelen te kopen. Tesla deed hier niets mee, waarna het staatsfonds de aandelen op de beurs kocht. Musk zou op de hoogte zijn van het Saudische belang in Tesla. In maart vorig jaar werd nog bekend dat het Chinese technologieconcern Tencent een belang van 5 procent in Tesla heeft genomen.