Direct naar artikelinhoud
Kansspelcommissie

Ladbrokes moet alle Belgische gokkantoren één dag sluiten

Ladbrokes moet alle Belgische gokkantoren één dag sluiten
Beeld REUTERS

Alle 300 Belgische vestigingen van Ladbrokes moeten op 3 september een hele dag hun deuren sluiten. De Kansspelcommissie legt de sanctie op omdat Ladbrokes klanten virtueel liet gokken terwijl dat niet wettelijk was geregeld.

Alles draait om virtuele weddenschappen, waarbij spelers geld inzetten op compleet fictieve sportwedstrijden met totaal onbestaande sporters en ploegen. Het resultaat is volledig onvoorspelbaar en hangt af van een computer. In de kansspelwet stond lang niets vermeld over deze specifieke weddenschappen. Ze werden sinds 2012 gedoogd, tot uiterlijk 30 juni 2017. Enkel Ladbrokes bleef de virtuele weddenschappen ook nadien nog aanbieden – en dat nog zeker tot 14 maart 2018, ondanks enkele veroordelingen.

Ook online

De Kansspelcommissie opende voor zoveel ongehoorzaamheid een administratieve procedure en legde eind vorige maand de sanctie vast: het trekt de vergunning van Ladbrokes voor één dag in. Daarom moeten op maandag 3 september alle wedkantoren dichtblijven. Ook online gokken blijft dan verboden. Een verwittiging vond de commissie te licht. Ook omdat de wedkantoren 30 procent van hun omzet binnenhalen via die virtuele weddenschappen.

De wedkantoren halen 30 procent van hun omzet binnen via virtuele weddenschappen

Ladbrokes kan beroep aantekenen bij de Raad van State, maar dat werkt niet opschortend. Als de Raad van State de beslissing voor 3 september niet ongedaan maakt, dan moeten de gokkantoren die dag dicht.

Ladbrokes heeft een jaaromzet van 225 miljoen euro in België – of meer dan 600.000 euro per dag. Als het tot een strafproces was gekomen, dan riskeerde Ladbrokes 800.000 euro per winkelpunt – of 240 miljoen euro. Ladbrokes zei "de officiële beslissing van de Kansspelcommissie nog altijd af te wachten".

Voor de volledigheid: een nieuw Koninklijk Besluit in mei legaliseerde intussen de virtuele weddenschappen.