Onweer slaat hard toe: ook Limburg bleef niet gespaard

Het aangekondigde onweer is dinsdagavond stevig tekeer gegaan in ons land. In Waregem en Tielt zijn twee huizen onbewoonbaar verklaard door blikseminslagen. En op de Lokerse Feesten moet het optreden van Triggerfinger stilgelegd worden door het noodweer. In Limburg zijn vooral de gemeenten Tessenderlo, Beringen en Ham getroffen door wateroverlast en stormschade.

gjs

OPROEP. Heeft het onweer ook bij u lelijk huisgehouden? Stuur uw foto’s met vermelding van uw naam en woonplaats naar hier@reageren.be.

Dinsdagavond en -nacht gold code geel: het KMI waarschuwde voor felle onweders met overvloedige neerslag, hagel en vooral ook zware windstoten, en het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen werd geactiveerd.

Na weken van droogte en nog twee recorddagen met temperaturen boven de 30 graden keken veel mensen uit naar het aangekondigde onweer. Het bleef wel lang uit, waardoor op sociale media talrijke grapjes gemaakt werden.

Het lachen verging veel mensen na 23 uur toen het onweer ons land via Oost-Vlaanderen binnenkwam. De temperatuur daalde in geen tijd met vijf tot zelfs tien graden en felle rukwinden staken de kop op. Zowel in Oost-Vlaanderen als in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant waren er enorme bliksemontladingen te zien. Noodweer Benelux waarschuwde voor blikseminslagen.

Limburg

In Limburg werden vooral de gemeenten Tessenderlo, Beringen en Ham getroffen. Op de Smidsestraat in Ham waaide een muur van het dak van een huis om. De brokstukken kwamen op de grond terecht. Het voertuig van de buurman liep wat schade op. Ook een tweede muur dreigde om te waaien.

Ook Hasselt kreeg felle rukwinden te verduren. Op de Alfons Jeurissenstraat ging een tuinhuis waaien. In Neerpelt is de bliksem ingeslagen op een huis aan de Hayenhoek.

Bij de brandweer van Beringen liepen enkele meldingen binnen. Op de Korspelheidestraat belandde een boom op een bovenleiding van de elektriciteit. Netbeheerder Infrax kwam ter plaatse voor de nodige herstellingswerken. Door dakwerken liep het regenwater een woning binnen. Hier en daar moest de brandweer op enkele wegen takken verwijderen.

Bij de brandweer van de zone Oost-Limburg kwam niets binnen in verband met het noodweer. Daar hadden de mannen hun handen vol met het bestrijden van een bosbrand op het grondgebied van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Even over middernacht werden vlammen opgemerkt in het bos achter Van Craenenbroek langs de Weg naar Zwartberg. Door de wind laaiden de vlammen hoog op. De brandweer heeft tot woensdagmorgen moeten blussen. Ruim vier hectare bos is vernield. De brandgeur was tot in Maasmechelen te ruiken.

© TP

Rest van Vlaanderen

De vele bliksemschichten veroorzaakten op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen inslagen. In Tielt en Waregem zijn twee huizen onbewoonbaar nadat de bliksem insloeg op het dak.

© Geoffrey Sabbe

Een ouder koppel uit de Leukemeersenstraat in Tielt wist dinsdag iets voor middernacht niet wat hen overkwam. Ze lagen nog niet lang te slapen toen ze plots een luide knal hoorden. Ook de elektriciteit was uitgevallen. Toen ze een kijkje gingen nemen naar de elektriciteitskast in de garage rook de vrouw brand. Haar man nam een kijkje boven en zag dat de verdieping daar onder de rook zat.

In paniek zocht de vrouw hulp bij de buren, die de brandweer verwittigden. De man reed ondertussen zijn auto uit de garage. In een mum van tijd stond hun volledige zoldering in brand. De rook kwam op alle plaatsen uit het dak.

De brandweer probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar het huis is onbewoonbaar. De bovenverdieping door de brand, het gelijkvloers door waterschade van de bluswerken. De onfortuinlijke bewoners konden bij familie terecht.

© Geoffrey Sabbe

Ook in de Gareelstraat in Waregem sloeg de bliksem in op het dak van een huis. Dat veroorzaakte een vuurbal die het dak in brand deed vliegen. In het dak zat een groot gat. Op het moment van de inslag was de zoon des huizes op de bovenste verdieping, maar hij bleef ongedeerd. Het huis is wel onbewoonbaar.

Noodweer Belux meldde dat het onweer ook in de provincie Antwerpen schade aanrichtte:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beelden

Op de Lokerse Feesten moest het optreden van Triggerfinger rond 23.45 uur stilgelegd worden door het onweer. De band was toe aan het derde nummer van de set, maar de geluidsinstallatie begaf het door het insijpelende water. De festivalgangers probeerden te schuilen voor de stortvloed, in een mum van tijd liep het plein leeg, behalve enkele honderden festivalgangers die toch volhielden.

“Dames en heren, wij zouden heel graag nog spelen”, zei frontman Ruben Block nog. “Het klonk zo goed, niet normaal.” Zodra de regen geminderd was, draaiden Block en drummer Mario Goossens nog wat plaatjes met twee laptops en Spotify. “Een bescheiden publiek van ongeveer 500 à 600 mensen is nog aan het dansen”, zegt onze man ter plaatse. Hits als Seven Nation Army doen Lokeren de regen vergeten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekijk hieronder enkele beelden en een video van het onweer elders in het land:

© Karel Van Hoey

© Karel Van Hoey

© Nele Van Steendam

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer