Direct naar artikelinhoud
Ryanair

Ryanair wil staking in Nederland door rechter laten verbieden

Ryanair wil staking in Nederland door rechter laten verbieden
Beeld AP

Ryanair stapt naar de rechter om te proberen een pilotenstaking in Nederland te voorkomen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt in een kort geding te zijn gedagvaard door de Ierse lagekostenmaatschappij, met als inzet een stakingsverbod voor dit zomerseizoen.

VNV zegt verrast te zijn over de rechtszaak, die donderdag in Haarlem plaatsvindt, en noemt die stap bovendien voorbarig. Nederlandse piloten staken in tegenstelling tot collega's uit andere landen, waaronder België, nog niet. Ook heeft de bond nog geen voornemen uitgesproken om te gaan staken.

Eerder vandaag zag Ryanair zich genoodzaakt 250 vluchten extra te schrappen, nadat bekend raakte dat ook de Duitse piloten vrijdag zullen staken. Die sluiten zich zo aan bij hun Ierse, Zweedse en Belgische collega's.

Volgens de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit kunnen alle vluchten vanuit Duitsland door de staking worden verhinderd. De staking start op vrijdag 10 augustus om 3 uur 's nachts.

Op ramkoers

Na mislukte gesprekken tussen vakbonden en bestuur werd eerder deze week al gemeld dat Belgische, Ierse en Zweedse Ryanair-piloten zouden staken op vrijdag. Ryanair meldde eerder al dat op 10 augustus "104 vluchten van en naar België zullen worden geannuleerd op meer dan 2.400 Europese vluchten."

Op 25 en 26 juli was er al een staking van het cabinepersoneel van Ryanair in verschillende Europese landen, waaronder België. Vakbonden in heel Europa liggen op ramkoers met de Ierse lagekostenmaatschappij, in een strijd om meer syndicale inspraak bij het luchtvaartbedrijf.