66 transmigranten uit tentenkamp gehaald in Jabbeke

© tlg

Bij een grootschalige actie haalde de politie woensdagochtend 66 transmigranten uit een bos langs de Oudenburgweg in Jabbeke. Het ging om zowel mannen, vrouwen als kinderen. Ze werden allemaal geïdentificeerd en kregen het bevel om het land te verlaten.

tlg, rdc

De actie van woensdagochtend kwam er niet toevallig. De transmigranten duiken de laatste tijd steeds meer in het straatbeeld in Jabbeke op. De politie merkte hen maandag ook op en volgde de groep. Toen bleek dat ze zich schuilhielden in een bos langs de Oudenburgweg. Geen toevallige locatie, want door de dichte begroeiing zitten ze afgeschermd en tegelijk zitten ze dicht bij de snelwegparking. Daar proberen ze ’s nachts in vrachtwagens te geraken om zo het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Woensdagochtend keerden in totaal 35 politiemensen - zowel van de federale als van de lokale politie - terug naar het bos. Ze kamden het helemaal uit en troffen er in totaal 66 mensen aan. Zowel mannen, vrouwen als kinderen hielden zich er schuil. De politie nam foto’s van hen en identificeerde hen waar mogelijk. Het ging om mensen uit onder andere Soedan, Irak en Iran.

De technische dienst kwam ter plaatse om het vuilnis uit het bos te halen. De transmigranten kregen de mogelijkheid om mee te nemen wat ze wilden houden. Alles wat ze achterlieten, werd verzameld en in een grote container gedumpt.

Eenmaal geïdentificeerd kregen ze allemaal het bevel om het grondgebied binnen de drie dagen te verlaten. Ze verlieten het bos en trokken verder langs de Oudenburgweg.

Nauwere samenwerking in Brugge

Eergisteren had het nabijgelegen Brugge al laten verstaan dat ze in haar politiezone nauwer wil samenwerken met buurtinformatienetwerken in de strijd tegen transmigranten. De jongste weken is het aantal transmigranten in Zeebrugge namelijk fors gestegen. In juli werden er in de regio 702 migranten op weg naar Groot-Brittannië staande gehouden.

‘De communicatie tussen de stad, politie en de Zeebrugse bewoners [moet] nog transparanter verlopen en de lijn korter wordt gehouden’, aldus de politie en burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). ‘Het is immers op basis van feedback van de bewoners dat de politie haar strategie voortdurend kan bijsturen. Dit gebeurt uiteraard al lange tijd, maar een tandje bijsteken op vlak van communicatie is nu nodig. Zo komt er in het najaar ook een infomoment in Zeebrugge om de problematiek van de transmigranten te bespreken met alle bewoners, om zo nog meer te kunnen inspelen op de zaken die als overlast worden ervaren.’

Onlangs maakte de politie bekend dat ze de controles en patrouilles opvoert, en ook die gaan onverminderd voort. De vrees bestaat dat er kampementen zouden ontstaan of leegstaande panden worden ingenomen. ‘Ook repressief transmigranten oppakken blijft nodig. Om hierbij niet met de kraan open te dweilen, blijft het bestuur intussen bij de hogere overheid aankloppen met de vraag naar meer opvangplaatsen in gesloten centra in de buurt. Nog vaker politie inzetten, meer transmigranten oppakken en ze dan even snel weer vrijlaten, heeft weinig zin, zo blijkt al langer. Meer hulp van de federale politie blijft eveneens als belangrijke vraag op tafel liggen’, melden beide partijen.