Hoe het hevige onweer meerdere vluchten vlak voor landing weer liet opstijgen: “Ik vlieg nooit meer!”

© AFP

Piloten die vannacht veilig een vliegtuig aan de grond moesten zetten in ons land, hebben hun handen vol gehad aan het onweer. Enkele piloten hadden bij het landen zelfs geen andere keuze meer dan de landing af te breken en opnieuw op te stijgen, omdat het vliegtuig zodanig scheef ging hangen. Verschillende reizigers uit verschillende vluchten doen hun verhaal bij Het Nieuwsblad Online.

nkdr, mrra

LEES OOK. Verwoestend warmteonweer nog maar net voorbij, maar al tweede op komst: rukwinden verwacht van 90 km per uur

De vlucht van Milaan naar Brussel van Ryanair moest eigenlijk om 22 uur al landen, maar omdat het vliegtuig bij vertrek al een uur vertraging had, vloog het in Brussel recht een onweersbui in. Aan boord was ook Gunther Vanpraet, CEO van het Economisch Huis Oostende. “Ik heb nu al vaak gevlogen, ook in zwaar weer, maar iets als dit heb ik nog nooit meegemaakt,” vertelt hij aan onze redactie. “We hebben eigenlijk een tamelijk kalme vlucht gehad, tot we in Brussel kwamen en aan de landing begonnen. We moeten op dat moment echt het onweer ingevlogen zijn.”

“Bij de landing ging het vliegtuig zodanig scheef dat de piloot opnieuw is moeten opstijgen. Alles begon te schokken. Het cabinepersoneel deed zijn best om dat te bestempelen als heel normaal, maar je voelde op dat moment toch dat de passagiers onrustig werden.” De piloot zelf had het waarschijnlijk ook niet makkelijk op dat moment, en dat droeg mogelijk alleen maar bij aan de onrust. “Je kon het horen aan zijn stem dat hij ook geschrokken was”, aldus Vanpraet.

Na nog enige tijd in de lucht rondgecirkeld te hebben boven Brussels Airport, is dan toch besloten om te landen in Luik. Daar konden de passagiers meer dan twee uur na hun verwachte aankomsttijd dan toch uitstappen. “Ryanair had ons verzekerd dat ze een bus zouden sturen om iedereen naar Brussel te brengen, maar dat vertrouwde ik niet”, vertelt Vanpraet. “De luchthaven was ondertussen ook al lang gesloten voor passagiers, dus ik ben plaatselijke taxichauffeurs wakker beginnen bellen. Een medewerker van de luchthaven vertelde mij ook dat dit het beste zou zijn.”

© Dilara Raemakers

“Geluk met zo’n piloot”

Ook Dilaraa Raemaekers zat op die Ryanairvlucht van Milaan naar Brussel. “Overal was er bliksem en onweer. Het leek wel alsof we achteruit werden geslingerd en daarna weer de lucht in geschoten! Het was een heel vreemd gevoel en we wisten meteen dat dit niet de bedoeling was. Een paar plaatsen voor ons waren er mensen aan het overgeven, waarschijnlijk van de schrik”, aldus Raemaekers.

“We hebben lang rond Brussel gecirculeerd en op dat moment had ik er ook wel genoeg van. Toen begon de schrik wat te komen. Je ziet een paar honderd meter onder je allemaal lantaarnpalen branden en je wilt daar oh zo graag naar toe. Naar de grond. Veilig! Maar daar hingen we dan rond Brussel”, verzucht ze zich. “Elke keer als we wat lager gingen was er wat turbulentie en konden we niet landen, waarna de piloot dan maar de beslissing nam om in Luik te landen.”

Voor het cabinepersoneel heeft ze alleen maar goede woorden over. “Voor mij werkte de boodschap van de piloot kalmerend. Hij zei dat het normaal was dat het zo aanvoelde tijdens een storm, om ons gerust te stellen. Zo voelde ik het toch aan. Ik vond die man top en professioneel, we mogen blij zijn met zo’n piloot. Hij verdient een dikke pluim”, vindt de vrouw.

“Mensen huilden, schreeuwden en bidden”

Ook Daisy Jacobs maakte iets gelijkaardigs mee, toen ze dinsdagnacht van Rabat naar Charleroi vloog met Ryanair. “We hebben een helse vlucht gehad. Constant turbulentie. Op een bepaald moment vielen we naar beneden en brak er ontzettend veel paniek uit aan boord. Mensen huilden, schreeuwden, begonnen te bidden en enkelen waren aan het overgeven. Zelf was ik ook helemaal in paniek en overstuur, zo erg dat ik begon te hyperventileren”, laat ze aan de redactie van Het Nieuwsblad Online weten.

Ze houdt er een zware kater aan over. “Ik vlieg nooit meer en al helemaal niet met Ryanair!” zegt ze. “Ook wij gingen op een bepaald moment landen en voor de landing stegen we opnieuw op. Het was beangstigend. De piloot communiceerde nauwelijks met ons, de stewardessen zaten allemaal vastgeklikt. Na de landing zei een passagier dat er een team klaar stond om een defect te repareren aan het vliegtuig. Geen idee of dit klopt. Ik was gewoon blij dat ik met mijn twee voeten op de grond stond. Ik ben nog altijd niet bekomen. Het was een hel!”

Een andere reiziger, Valérie Vijverman, kon haar punt dan weer met één beeld illustreren:

© RR

Nog altijd onder de indruk

Fabian Van Ackere heeft een gelijkaardig verhaal meegemaakt, maar dan met een vlucht van Tui, zo liet hij weten. Op de vlucht TB 2148 van Rhodos naar Zaventem ging het ook even mis, toen het toestel tijdens de landing scheef begon te vliegen. “Wij zijn echt heel hevig door elkaar geschud. Er was ook lichtjes paniek bij de reizigers. Uiteindelijk heeft de piloot opnieuw gas gegeven en zijn we verder gevlogen richting Luik. Iedereen was goed geschrokken, zelfs de stewardessen.”

Maar opgevangen werden ze niet. “Tui had geen bussen voorzien voor ons om dan terug te keren naar Zaventem. Er was ook niemand van Tui aanwezig op de luchthaven. We voelden ons in de steek gelaten”, reageert de man. Uiteindelijk kon hij samen met passagiers van Ryanair naar huis. Maar die vlucht vergeet hij nooit: “De schrik zat er toch echt goed in. Ik ben er nog altijd van onder de indruk!”

Op het land én in de lucht

Ook op de begane grond was duidelijk te zien dat er iets mis was, zo liet Philippe Bille weten, die in Sint-Truiden onder een aanvliegroute van Zaventem en Luik woont. Door de verlichting van de vliegtuigen konden ze hen perfect volgen. “Het was gisteren duidelijk zichtbaar dat er iets gaande was in Zaventem. Boven ons vlogen de vliegtuigen in cirkels en S-bochten. Sommige heel kort na elkaar, alsof het files waren.”

Landen deden ze niet, of heel ongecontroleerd, zo getuigt Bille. Volgens de man was het ook merkbaar dat er sommige toestellen richting Nederland vlogen. “Misschien zijn ze geland in Eindhoven of Schiphol? Maar het was zeker geen normaal gedoe in de lucht…” besluit hij.

OPROEP. Zat jij vannacht ook in dat vliegtuig of een van de andere toestellen die boven Brussel met het onweer te maken kreeg? Vertel het ons via deze link.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen