Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Kabila dan toch geen presidentskandidaat in Congo

Huidig president van de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila.Beeld REUTERS

Niet huidig president Joseph Kabila, maar wel Emmanuel Ramazani Shadary is in Congo door de presidentiële meerderheid verkozen tot presidentskandidaat. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt. 

Kabila zal zichzelf dus niet opvolgen. De kandidaturen moesten namelijk ten laatste tegen vanavond worden ingediend.

Kabila kwam in 2016 serieus onder vuur te liggen nadat hij weigerde verkiezingen uit te schrijven, ondanks het feit dat zijn twee presidentstermijnen (van vijf jaar) waren verstreken. Volgens de grondwet, die eind 2005 werd gewijzigd, mag een president niet meer dan twee termijnen aan de macht blijven. Uiteindelijk zullen de volgende presidentsverkiezingen plaatsvinden in december 2018.

Dinsdag riep Kabila de kopstukken van zijn coalitie, verzameld in het Front Commun pour le Congo (FCC) samen om de knoop over zijn opvolging door te hakken. De aankondiging liet echter op zich wachten, en het is pas enkele uren voor de deadline dat duidelijk is geworden dat Kabila dan toch geen kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen.

Europese sancties

Kersvers presidentskandidaat Shadary is momenteel permanent secretaris voor Kabila's partij PPRD, en was eerder, ten tijde van de met zware repressie onderdrukte betogingen, minister van Binnenlandse Zaken. Er lopen sinds mei vorig jaar Europese sancties tegen de man voor schendingen van de mensenrechten.

Shadary wordt dit jaar 60 en is vader van acht kinderen. Hij is afkomstig uit de oostelijke provincie Maniema.

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt "akte genomen te hebben" van de aanstelling van Emmanuel Ramazani Shadary als troonopvolger van Joseph Kabila. Samen met de rest van de internationale gemeenschap had België er de afgelopen maanden op aangedrongen dat de grondwet zou worden nageleefd. Reynders roept de Congolese verantwoordelijken tegelijk wel op om zich te houden aan de organisatie van de verschillende verkiezingen die voor 23 december gepland staan, en dat in een "kalm" en "inclusief" klimaat opdat de resultaten "geloofwaardig" zijn. 

'De aanstelling van Shadari belooft niet veel goeds en lijkt in de eerste plaats een keuze voor repressie'
Bogdan Vanden Berghe, 11.11.11

In de Franse diplomatie wordt de beslissing van Kabila "historisch" genoemd, die "niet alles zal oplossen". 11.11.11 roept op tot waakzaamheid na de aanstelling van Shadary. "Het is goed nieuws dat Kabila zich niet kandidaat heeft gesteld voor een ongrondwettelijke derde termijn", zegt 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe, "maar dat betekent niet dat Congo nu plotseling democratischer wordt." 

Vanden Berghe wijst op de sancties tegen Shadary. "Als Minister van Binnenlandse Zaken liet hij op betogers schieten en hij was een van de architecten van de door het regime georganiseerde repressie van de afgelopen jaren. De aanstelling van Shadari belooft niet veel goeds en lijkt in de eerste plaats een keuze voor repressie."