© REUTERS

Verrassing in Congo: Kabila dan toch geen presidentskandidaat

Emmanuel Ramazani Shadary en niet huidig president Joseph Kabila is door de presidentiële meerderheid in Congo verkozen tot presidentskandidaat. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt.

Ten laatste woensdagavond moesten de kandidaturen binnen zijn voor de presidentsverkiezingen. Dinsdag riep Kabila de kopstukken van zijn coalitie, verzameld in het Front Commun pour le Congo (FCC) samen om de knoop over zijn opvolging door te hakken. De aankondiging liet echter op zich wachten, en het is pas enkele uren voor de deadline dat duidelijk is geworden dat Kabila dan toch geen kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen.

Shadary is momenteel permanent secretaris voor Kabila’s partij PPRD, en was tot februari, en tijdens met zware repressie onderdrukte betogingen, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Er lopen sinds mei vorig jaar Europese sancties tegen de man, voor schendingen van de mensenrechten.

Shadary wordt dit jaar 60 en is vader van acht kinderen. Hij is afkomstig uit de oostelijke provincie Maniema. Regeringswoordvoerder Lambert Mende kondigde woensdagnamiddag tijdens een persconferentie nog aan dat Shadary later op de dag zijn papieren zal indienen bij de kiescommissie. Om 17.30 uur (Belgische tijd) verstrijkt de deadline voor de kandidaten.

Kabila mocht zich officieel niet opnieuw kandidaat stellen, omdat hij er al meer dan twee mandaten heeft opzitten. Maar hij slaagde erin de voor eind 2016 geplande verkiezingen met twee jaar uit te stellen en leek koste wat het kost vast te willen houden aan de macht. Al die tijd bleef het dan ook onduidelijk of hij toch niet opnieuw kandidaat zou zijn om zichzelf op te volgen, desnoods via een kunstgreep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer