Direct naar artikelinhoud
Syrië

Belgische en Nederlandse Syriëstrijders getuigen: "Niet bang om te sterven. We gaan door tot het einde"

Belgische en Nederlandse Syriëstrijders getuigen: "Niet bang om te sterven. We gaan door tot het einde"
Beeld Twitter/Jenan Moussa

Jenan Moussa, een journaliste van de Arabische televisiezender Al Aan, is erin geslaagd via het internet een Belgische en twee Nederlandse Syriëstrijders in Idlib te interviewen. De drie leggen uit hoe ze hun diensten aanbieden aan de aanwezige groeperingen. "Ik werk als onafhankelijke. Militair werken we met verschillende groepen", zegt de Belg.

De drie noemen zichzelf Abu Abdul Rahman al-Belgiqi, Abu Mohammed al-Holandi en Abu al-Zubair al-Holandi. Alledrie zijn ze volgens de journaliste meer dan vijf jaar geleden aangekomen in Syrië, en ze beschouwen zichzelf als beschermers van het Syrische volk.

"Wij zijn terroristen als jullie daarmee bedoelen dat we mensen zijn die helpen om de onderdrukkers te doen stoppen met hun onderdrukking van het Syrische volk", zegt de Belg. Hij was vroeger lid van het al-Nusrafront en van Islamitische Staat, maar werkt nu naar eigen zeggen als onafhankelijke. "De onafhankelijken hier sluiten zich militair aan bij elke mogelijke job. Dus elke keer als het regime een aanval doet, staan we klaar om te helpen, of het nu in Idlib, Latakia, Hama of Aleppo is."

Voorbereiden op aanval

De drie zijn zich ervan bewust dat alle ogen gericht zijn op Idlib, waar talrijke strijders hun onderkomen hebben gevonden nadat ze verdreven zijn uit andere gebieden die weer onder de controle van het regime staan. Ze weten dat het regime aanvallen zal uitvoeren op de stad, en nemen dan ook voorzorgsmaatregelen. "Allereerst bereiden wij ons mentaal en fysiek voor op zo'n aanval. Door vaak Allah om vergiffenis te vragen, veel aanbiddingen te doen, en ons volledig te richten op ons geloof", zegt een van de Nederlanders. "En fysiek bereiden wij ons natuurlijk voor door goede verdedigingen neer te zetten, zodat we alle barbaarse aanvallen van dit regime en sjiitische milities kunnen tegenhouden."

'Wij bereiden ons mentaal en fysiek voor op een aanval in Idlib. Onder andere door Allah vaak om vergiffenis te vragen'

Volgens de journaliste lopen buitenlandse strijders in Idlib niet alleen het risico gedood te worden door aanvallen van het regime, maar willen ook bepaalde oppositiegroepen graag van de buitenlandse strijders af. De Belg laat echter weten garanties te hebben gevraagd "dat ze ons zeker niet zullen verraden. Dat ze ons zullen beschermen met al hun weelde en hun rijkdom en hun lichaam."

De strijders stellen ook dat ze "niet bang zijn om te sterven" en tot op het einde zullen blijven vechten voor Idlib. Volgens een van de Nederlanders zijn er Syrische en buitenlandse strijders die samen met hun families naar de grens met Turkije zullen trekken als het regime nadert of bepaalde gebieden in handen krijgt. Zelf heeft hij geen gezin, dus moet hij over zo'n zaken niet nadenken. "Ik ben hier omdat ik hier moet zijn. Ik leg mijn lot in de handen van Allah", zegt hij. "Wat van mij verwacht wordt is dat ik deze bevolking bescherm als er iets gebeurt, en dat zal ik doen tot ik sterf. Als ik sterf heb ik mijn deel gedaan, inshallah (bij Gods wil, red.)."

'Wat van mij verwacht wordt, is dat ik deze bevolking bescherm als er iets gebeurt, en dat zal ik doen tot ik sterf'

Niet bekend

Terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, die een databank beheert met de namen van Syriëstrijders, kan de Belg niet identificeren. "We weten totaal niet wie dat is", zegt hij. "De laatste veronderstelling is dat hij een kunya (bijnaam, red.) heeft verzonnen om anoniem te blijven. Ofwel is het een grote onbekende, ofwel is het iemand met een andere naam." 

Van Ostaeyen vond in zijn databank wel één mogelijke kandidaat, maar die zou in 2016 overleden zijn . "Ze zijn ook in Nederland aan het zoeken. Ik heb al enkele berichten uitgewisseld met een Nederlandse analist, en ook daar zijn er twee mogelijkheden, maar ook die zijn overleden."

Of de drie ook echt gestorven zijn, is niet 100 procent zeker, aangezien het nieuws van zo'n overlijden vooral berust op speculaties. Ook is het heel moeilijk om te zeggen hoeveel Belgen er nog in Syrië verblijven, aangezien het moelijk te achterhalen is hoeveel IS-strijders er nog leven en hoeveel Belgen binnen Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere al-Nusrafront, gesneuveld zijn. 

U kunt het interview hier bekijken:

Twitter bericht wordt geladen...