Van Aert wint na-Tour Dernycriterium Antwerpen: “Het was knokken”

Na een spetterende finale won Wout van Aert gisterenavond de twintigste editie van het na-Tour dernycriterium in Antwerpen. In een spectaculaire eindsprint kon hij een fel aandringende Timothy Dupont nog net afhouden. Bij de vrouwen zegevierde Annelies Dom.

Karel Lemmens

VIDEO. Heel wat kijklustigen voor na-Tour dernycriterium in Antwerpen

De drievoudige wereldkampioen veldrijden heeft de zoete smaak van het winnen te pakken. Na zijn ritzege en eindwinst in de Ronde van Denemarken schrijft hij nu dus ook de jubileumeditie van dit Na-Tour dernycriteirum op zijn palmares.

“Vanzelf is het zeker niet gegaan”, pufte hij na de aankomst. “Roglic was enkele ronden voor het einde in de aanval gegaan. Ik zag het gevaar in en was achter hem aangegaan. Ik moest mijn gangmaker flink wat gas laten geven om hem te pakken te krijgen. Eens hem ingerekend ben ik meteen doorgegaan. Ik kreeg een tiental meter voorsprong maar dat bleek lang niet te volstaan. Plots zag ik Timothy Dupont naast mij opdagen en die ging dapper door. In de laatste ronde heb ik nog serieus moeten knokken om Dupont eerst bij te halen en vervolgens ook nog te kloppen in de spurt. Maar het is me gelukt en daar ben ik best wel tevreden mee. Er stond hier veel volk langs het parcours en die mensen hebben toch iets te zien gekregen. Nu gaat de focus naar het EK in Glasgow want met deze conditie moet ik daar misschien kunnen meedoen voor de titel.”

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Timothy Dupont toonde zich licht ontgoocheld. “Ik voelde me uitstekend in die slotronden en ben tot het uiterste gegaan. Ik dacht met een late aanval Van Aert nog te kunnen verrassen maar hij slaagde er toch nog in om mij in die laatste ronde bij te halen. In de sprint heb ik met een jump nog geprobeerd hem voor te blijven maar het mocht niet baten.

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Scheldeprijswinnaar Fabio Jacobsen eindigde finaal derde voor Primoz Roglic die net als in de Tour ook hier op een vierde plaats eindigde. “Ik heb geen spijt dat ik naar Antwerpen ben afgezakt”, liet de Sloveense kopman van LottoNl-Jumbo achteraf weten. “Ik heb genoten van deze wedstrijd. In de finale ging het er razendsnel aan toe en dat was niet evident op dit al bij al niet zo gemakkelijke parcours met al zijn bochten.”

Voor winst kwam Bart Swings niet meteen in aanmerking. Toch liet de beste Belgische schaatser een meer dan goeie indruk na zijn eerste wedstrijd vals wielrenner. “Echt, dit was een heel toffe ervaring”, liet hij achteraf weten. Een jongensdroom is hier alvast mee vervuld. Ik heb op sommige momenten op de tanden moeten bijten maar ik ben hier niet weggereden. Dit smaakt echt naar meer.”

Uitslag

1. Wout van Aert

2. Timothy Dupont

3. Fabio Jakobsen (Ned)

4. Primo Roglic (Sln)

5. Thomas De Gendt

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© GOYVAERTS/GMAX Agency

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER