Direct naar artikelinhoud
Gaza

Militante Palestijnen kondigen bestand af in Gaza

Vuur en rook na Israëlische luchtaanvallen op Palestijnse doelwitten in Gaza-stad.Beeld EPA

Na Israëlische luchtaanvallen als antwoord op beschietingen vanuit de Gazastrook, hebben militante Palestijnen een bestand afgekondigd. De Vereniging voor de Gewapende Weerstand sprak donderdag van "een einde van de escalatie". Zowel de radicale Hamasbeweging als de Islamitische Jihad behoren tot de koepelorganisatie. Even tevoren had ook de VN-bemidelaar voor het Midden-Oosten Nikolay Mladenov tot een einde van het geweld opgeroepen. 

In de Gazastrook zijn de voorbije nacht bombardementen uitgevoerd ondanks gesprekken over een staakt-het-vuren dat een einde had moeten maken aan maanden van sudderend geweld. Daarbij zijn minstens drie mensen omgekomen. Een Hamas-lid stierf toen zijn auto werd geraakt door een Israëlisch bombardement. Daarnaast kwamen een zwangere vrouw en haar dochtertje van achttien maanden oud om. Negen anderen raakten gewond. Dat meldde het ministerie van Gezondheid van de Palestijnse enclave.

De Israëli's zeggen dat er in de nacht 150 schoten op Israël werden afgevuurd. Daarbij raakten zeven Israëli's gewond. Meer dan 30 Palestijnse raketten werden uit de lucht gehaald door afweergeschut. Daarop viel het Israëlische leger naar eigen zeggen 140 doelwitten aan in de Gazastrook, onder meer trainingskampen, militaire depots en een wapenfabriek. "We hebben alleen militaire doelwitten beschoten die door Hamas werden gebruikt", zei legerwoordvoerder Jonathan Conricus.

Vuur en rook na Israëlische luchtaanvallen op Palestijnse doelwitten in Gaza-stad.Beeld EPA

De Israëlische gevechtsvliegtuigen viseerden onder meer "een fabriek waar onderdelen voor terroristische tunnels en beton worden gemaakt" en "verscheidene terroristische locaties in militaire kampen, waaronder infrastructuur voor de productie van raketten", luidt het.

Staakt-het-vuren

Het nieuwe geweld komt er net nu Egypte een staakt-het-vuren bemiddelt tussen Hamas, dat de Gazastrook controleert, en Israël. Dinsdag nog kwamen twee leden van de gewapende tak van Hamas om door Israëlische beschietingen. Hamas antwoordde toen dat Israël een prijs zou betalen voor die doen.

Sinds eind maart zijn bij protesten aan de grens van de Gazastrook volgens het ministerie al ongeveer 160 Palestijnen door Israëlische soldaten gedood. Eén Israëlische soldaat werd doodgeschoten.

De Palestijnen eisen een einde van de blokkade van de Gazastrook door Israël. Daarnaast betogen ze voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is.

Raketten worden vanuit de Gazastrook afgevuurd naar Israël.Beeld REUTERS