Marokko: ‘IS-vrouwencel wilde verkiezingen treffen’

Abdelhak El Khayam, directeur van de veiligheidsdienst BCIJ, op weg naar een zwaar beveiligde persconferentie © EPA

De cel van jonge vrouwelijke aanhangers van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die maandag werd opgerold in Marokko, hadden plannen voor zelfmoordaanslagen tijdens de parlementsverkiezingen op 7 oktober.

Dat hebben de Marokkaanse veiligheidsdiensten gezegd.

De tien vrouwen werden maandag in verschillende Marokkaanse steden opgepakt, onder meer in Kenitra en Tanger. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had al aangegeven dat ze geprobeerd hadden om chemische producten te verwerven die gebruikt worden bij explosievengordels en dat ze zelfmoordaanslagen tegen “vitale installaties” in Marokko wilden plegen.

‘Virus’

Dinsdag zei de directeur van de veiligheidsdienst BCIJ, Abdelhak El Khayam, dat de vrouwen wilden toeslaan tijdens de verkiezingen van vrijdag. Hij gaf ook aan dat ze in meerderheid nog minderjarig zijn: het zou gaan om twee 15-jarigen, twee 16-jarigen en drie 17-jarigen. Enkelen van hen zouden via het internet getrouwd zijn met IS-leden.

Volgens de directeur is een van de vrouwen de zus van een jihadist die eerder dit jaar betrokken was bij bomaanslagen in Irak.

De directeur zei dat het voor het eerst is dat vrouwen op deze wijze in Marokko worden ingezet. “IS verandert keer op keer zijn methodes, en wij passen ons aan. Dit is een nieuw virus dat IS via onze meisjes in de Marokkaanse samenleving wilde injecteren”.

Volgens het persagentschap Reuters schat Marokko dat er 1.500 landgenoten meevechten namens IS in Syrië en Irak. 220 van hen keerden terug en werden opgesloten, 286 zouden zijn omgekomen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content