Direct naar artikelinhoud
Reconstructie

Netwerk niet opgerold na aanslagen Brussel: Belgen waren geldkoeriers voor nieuwe terreur IS

De Belg Sammy Djedou deed dienst als geldkoerier voor het terreurnetwerk.Beeld RV

Het netwerk dat de aanslagen in Parijs en Brussel beraamde, is blijven proberen terreur te zaaien - tevergeefs. Bovendien had het Belgen in dienst als geldkoerier. Een reconstructie.

20 november 2016. In Straatsburg en Marseille worden arrestaties verricht. Het gaat om vier oude vrienden en een Marokkaan zonder verblijfplaats in Frankrijk.

Die laatste wordt het voorwerp van een nooit geziene samenwerking tussen veiligheidsdiensten. Uit onderzoek - waarover journalisten van Het Laatste Nieuws, de Duitse krant Die Zeit, de Spaanse nieuwssite El Español en het Portugese weekblad Sábado documenten hebben uitgewisseld - blijkt immers dat hij voor dezelfde aanslagplanners achter Brussel en Parijs werkte.

Hicham El Hanafi (28) vervulde zijn rol van tussenpersoon, rekruteur en kandidaat-zelfmoordterrorist in duo met landgenoot Abdesselam Tazi (64). Naast de aanslagplannen in Frankrijk worden ze ook aan complotten in Duitsland gelinkt.

Opdrachtgever

Hun onderschepte communicaties maken duidelijk wie hun opdrachtgever was: Boubakeur El Hakim (35), een Franse veteraan van de jihad die een hoge functie veroverde bij IS. Hij wordt beschouwd als het échte grote brein achter Brussel en Parijs.

El Hakim kwam aan zijn einde door een aanval met een drone in Raqqa op 26 november 2016. Het is geen toeval dat dat enkele dagen na de arrestaties in Straatsburg en Marseille gebeurde. De aanval was een noodgreep omdat duidelijk werd hoe groot en gevaarlijk zijn netwerk in Europa nog steeds was. Enkele dagen na El Hakim werden ook de Franse IS-terrorist Walid Hamam (33) en de Belgische Syrië-strijder Sammy Djedou (29) met drones om het leven gebracht. Zij waren luitenanten van El Hakim.

Het tweetal maakte vermoedelijk geld over om kalasjnikovs te kopen

Hamam behoorde al tot het aanslagendepartement van IS in januari 2015, toen de Belgische politie een aanslagcomplot in Verviers tegenhield. Hij hield zich toen schuil in Athene. Hamam werd na de raid in Verviers opgepakt door de Griekse politie, maar door een misverstand weer vrijgelaten. Hij reisde terug naar Syrië, bleef helpen bij het plannen van terreur en is een van de duidelijkste linken tussen wat er vóór Parijs en Brussel en daarna is gebeurd. Over de rol van Djedou kwam nooit veel duidelijkheid, maar het lijdt geen twijfel dat ook hij betrokken was.

Zwaarwichtig?

De enige twee andere Belgen die we vonden in dat dossier, zijn Chakir H. (30) uit Elsene en Mohamed Salaheddine L. (39) uit Molenbeek. Zij maakten geld over aan terreurcoördinator Abdesselam Tazi, vermoedelijk om kalasjnikovs te kopen.

Chakir H. was eerder al betrokken bij het versluizen van geld naar IS, op vraag van zijn broer Anouar, die in Syrië zat. Het was ook van Anouars rekening dat de 3.000 Britse pond kwam die de 'man met het hoedje' Mohamed Abrini in 2015 in Engeland is gaan halen in opdracht van Molenbeeks kopstuk Abdelhamid Abaaoud - geld dat toen bestemd was voor de Parijse terreur. Het gerecht schat de rol van Chakir H. en Mohamed Salaheddine L. als geldkoeriers niet zo zwaar-wichtig in. De eerste werd ondervraagd, de tweede lijkt spoorloos.

Het federaal parket geeft geen commentaar en meldt alleen dat er een onderzoek loopt naar de twee Belgen.