Direct naar artikelinhoud
Tesla

Musk riskeert onderzoek naar manipulatie na tweet

Musk riskeert onderzoek naar manipulatie na tweet
Beeld REUTERS

Een onderzoek naar marktmanipulatie dreigt voor Tesla-baas Elon Musk. In een tweet liet de miljardair weten het bedrijf van de beurs te willen halen. De financiering zou al rond zijn, claimde hij.

Musk slingerde de tweet de wereld in terwijl de beurshandel nog volop gaande was. Hij sprak in het bericht van 420 dollar per aandeel, flink hoger dan de 340 dollar dat het aandeel nog waard was nét voordat Musk de tweet verstuurde.

Niet geheel verrassend: de prijs van het aandeel in de elektrische autobouwer schoot omhoog met 11 procent. De handel werd daarop tijdelijk stilgelegd. Even werd gedacht dat het Twitteraccount van Musk mogelijk was gehackt. Na een officiële bevestiging – in een tweet gericht aan het personeel – werd de handel toch weer opgepakt.

Een hoogst onverantwoorde actie van Musk, zegt Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters tegen nieuwszender BNR. Dat er gedacht wordt aan marktmanipulatie is volgens hem "logisch terecht". Maar of er daadwerkelijk sprake is van marktmanipulatie is volgens hem voorbarig.

Marktmanipulatie?

Dat zal volgens Koster onderzocht worden door de Amerikaanse beurswaakhond. "Musk zal moeten aantonen dat hij de financiering rond heeft. Uit een rondgang langs de grote Amerikaanse banken blijkt dat zij in elk geval van niets weten."

De Amerikaanse nieuwszender CNBC sprak met een oud-bestuurslid van toezichthouder SEC, Harvey Pitt. In dat interview nam Pitt voorzichtig de woorden marktmanipulatie en fraude in de mond. Hij sprak daarover in algemene termen, maar hij zei wel te veronderstellen dat SEC onderzoek gaat doen.

Het is niet voor het eerst dat Musk zegt zijn bedrijf van de beurs te willen halen

Het is niet voor het eerst dat Musk zegt zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Of Musk de investeringen inderdaad al rond heeft, zal moeten blijken. De zakenkrant Financial Times meldde onlangs op basis van betrouwbare bronnen dat het Saudische staatsinvesteringsfonds zou zijn ingestapt in de Amerikaanse autobouwer. De Saudi's zouden een belang hebben opgebouwd van 3 tot 5 procent. Dat zou 2 miljard dollar beschikbaar hebben gesteld.