Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Wie lang slaapt is vaak ongezond

Wie lang slaapt is vaak ongezond
Beeld shutterstock

Dat te weinig slaap een negatieve invloed heeft op de fysieke en de geestelijke gezondheid, is al langer bekend. Ook mensen die te lang in bed blijven liggen, hebben echter bovengemiddeld vaak te kampen met gezondheidsproblemen.

"Het is heel persoonlijk hoeveel slaap iemand nodig heeft", zegt neurowetenschapper Ed de Bruin. "Allerlei factoren zijn van invloed, zoals de melatonineaanmaak – die gereguleerd wordt door de biologische klok; de omstandigheden in de slaapomgeving, zoals het licht en de temperatuur, en ook wat iemand op een dag doet." Maar wetenschappers zijn het erover eens: de meeste mensen hebben tussen de zeven en negen uur slaap nodig.

Uit onderzoek van American Heart Association blijkt nu dat mensen die langer slapen, aanzienlijk vaker kampen met gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, bloedarmoede en ontstekingen. Van de drie miljoen mensen die betrokken zijn bij het onderzoek, had 30 procent van de 'langslapers' meer kans op vroegtijdig overlijden dan anderen.

Het is vaak een indicator voor een groter probleem, zegt De Bruin, die slaaponderzoek doet op de Universiteit van Amsterdam. "Als je lang in bed ligt, kan je algehele fysieke gezondheid achteruitgaan." Je gebruikt immers minder spieren gedurende een lange tijd.

Slaapproblemen? Een wetenschapper van Stanford geeft 8 simpele tips om kwaliteitsvol te kunnen slapen

Te lang slapen is niet zelden het gevolg van fysieke of mentale ongeregeldheden. Want behalve een lage sociaaleconomische status, werkloosheid en weinig beweging worden ook depressies geassocieerd met te lang slapen.

Maximaal tien uur

Psychiater en onderzoeker Robert Schoevers, werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen, beaamt dit. Hij zegt dat er bijvoorbeeld in Nederland meer dan 800.000 mensen met een depressie kampen. "En van hen slaapt minstens 15 procent tien uur per dag of meer."

"Mensen met een depressie zorgen minder goed voor zichzelf, eten slechter en hebben vaak een verhoogd stressniveau of ontregelingen van het immuunsysteem. Dat zorgt onder andere voor die verhoogde kans op hart- en vaatziekten. En: mensen met een depressie doen minder snel wat de dokter voorschrijft. Ze slikken bijvoorbeeld minder trouw hun medicijnen. Dat leidt ook weer tot gezondheidscomplicaties."

Eigenlijk is het heel simpel, volgens De Bruin: "Als ons lichaam genoeg slaap heeft gehad, worden we vanzelf wakker. Bij meer dan tien uur slaap is vrijwel niemand gebaat." Wie langer slaapt, doet er goed aan te onderzoeken waar dat door komt.