Twee op de drie Limburgse ondernemers willen provincie behouden

Het merendeel van de Limburgse ondernemers is voor het behoud van de provincie. Daarnaast heeft het gemeentelijk beleid in de Limburgse gemeenten de afgelopen zes jaar een sprong voorwaarts gemaakt. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisaties Unizo Limburg en VKW Limburg bij 489 Limburgse bedrijven.

belga

De Limburgse ondernemers en bedrijfsleiders beoordelen de provincie Limburg met een 6 op 10 op het vlak van belangrijkheid. Ondernemers die zelf buiten Limburg wonen, geven zelfs een score van 6,5 op 10. Bovendien stelt twee op drie Limburgse ondernemers dat het behoud van een sterke provincie Limburg belangrijk is om de economische belangen van de regio te verdedigen.

Ondernemersvriendelijke gemeente

De Limburgse bedrijven beoordelen het algemeen gemeentelijk beleid met een 6,6 op 10, terwijl het economisch beleid een 6,2 krijgt. In 2012 bedroegen beide scores respectievelijk nog 6,0 en 5,8. Hoewel de scores van de Limburgse gemeenten niet bijzonder hoog liggen, scoren de 44 gemeenten duidelijk beter dan het federale en het Vlaamse beleid. Opmerkelijk genoeg zijn bedrijfsleiders die zelf buiten Limburg wonen lovender dan ondernemers die in dezelfde gemeente als hun bedrijf gevestigd zijn. Daarnaast beoordelen grotere bedrijven het gemeentelijk beleid duidelijk positiever dan kleinere bedrijven.

De resultaten onderstrepen het belang van lokaal beleid, vindt Unizo Limburg. “Wij pleiten dan ook voor voldoende aandacht voor ondernemerschap op lokaal niveau”, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx. “Bovendien blijft de provincie belangrijk als beleidsorgaan, ook voor ondernemers. Maar het belet ons niet om te blijven ijveren voor een modern en efficiënt provinciebeleid.”

De gemeenten werden onder de loep genomen op het vlak van mobiliteit, fiscaliteit, ruimte en dienstverlening. De meest ondernemersvriendelijke gemeenten zijn Lanaken, Bilzen, Tessenderlo, Meeuwen-Gruitrode en Dilsen-Stokkem. Maaseik, Sint-Truiden, Beringen, Hasselt en Maasmechelen kregen de laagste punten. Zo scoren de vier grootste Limburgse gemeenten - op Genk na - uitgesproken lager op dienstverlening aan bedrijven.

In het algemeen kan de dienstverlening vooral op het vlak van fiscaliteit, mobiliteit, investeringen en communicatie nog aanzienlijk verbeteren. “Gelukkig zien we ook heel wat gemeenten die het goede voorbeeld geven en sterk gewaardeerd worden door hun ondernemers”, zegt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. “We hopen dat dit een stimulans mag zijn om voluit werk te maken van een ondernemersvriendelijk beleid als speerpunt voor de nieuwe legislatuur.”

In vergelijking met zes jaar geleden winnen gemeentelijke fusies duidelijk terrein bij ondernemers. Niet minder dan twee op vijf ondernemers vindt dat zijn gemeente beter zou fuseren. Naast de gemeenten die volgend jaar Oudsbergen en Pelt zullen vormen, is er in heel wat gemeenten een meerderheid van ondernemers voorstander van een fusie. Dat is het geval in Maaseik, Diepenbeek, Bilzen, Bree, Lummen, Tessenderlo, Hamont-Achel en Alken. Toch blijkt dat grotere gemeenten niet altijd garant staan voor een betere dienstverlening naar bedrijven toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer