Direct naar artikelinhoud
Facebook

Facebook censureert werk IJslandse kunstenares wegens blote borsten

Borghildur Indridadóttir: Demoncrazy.Beeld RV Magnus Andersen

Ze had het eigenlijk kunnen weten. Facebook verwijderde enkele foto's van de IJslandse kunstenares Borghildur Indridadóttir. Reden: er waren blote borsten op te zien. En dat is in strijd met de regels van het sociale medium.

Volgens Indridadóttir namen moderatoren van Facebook ook even haar account over. Zij verwijderden niet alleen de bewuste foto's, maar ook vrienden, reacties en likes op haar profiel. Dat vertelt de kunstenares aan het online platform The Art Newspaper

Op de foto's poseren jonge vrouwen topless voor portretten van oudere mannen. De beelden werden genomen in gebouwen als het IJslandse parlement, een sportclub en een school, waar de muren zijn bekleed met schilderijen van heren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het bewuste instituut. 

Lees ook: Waar zijn de tepels naartoe? Nog maar weinig vrouwen zonnen vandaag topless

De foto's van Indridadóttir maakten deel uit het van het werk Demoncrazy. Daarmee klaagt de kunstenares de dominantie van oudere mannen in bepaalde publieke ruimtes en de samenleving aan. "Het is ongelooflijk te zien dat we zelfs in de IJslandse maatschappij constant worden geconfronteerd met beelden waar mannen dominant zijn", aldus de kunstenares. Het werk werd tentoongesteld tijdens het Reykjavik Arts Festival in juni.

Facebook censureert werk IJslandse kunstenares wegens blote borsten
Beeld RV Leifur Wilberg Orrason

Wachten op antwoord

Tussen de verwijderde foto's op Facebook zaten ook beelden van halfnaakte vrouwen die door de straten van de IJslandse hoofdstad liepen. Indridadóttir organiseerde de bewuste wandeling op de openingsdag van de tentoonstelling. De foto's en een livestream van die performance daarvan dienden als reclame voor het kunstenfestival. 

Alle beelden werden door Facebook verwijderd omdat ze in strijd zijn met de regels van het platform. Indridadóttir heeft het sociaal medium benaderd om in dialoog te treden over het verwijderen van vrienden en reacties, maar een antwoord bleef voorlopig uit.