Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

PVDA wil in Antwerpen aan duizend ramen hangen

PVDA wil duizend affiches verspreiden onder de Antwerpenaren die ze voor hun raam willen hangen.Beeld Photo News

Nu de stad Antwerpen geen aanplakborden voor verkiezingsaffiches meer plaatst, heeft PVDA als alternatief de campagne Verover de stad in het leven geroepen. De linkse partij wil zo onafhankelijk van grote reclamebedrijven en met een klein campagnebudget toch erg aanwezig zijn in de straten.

De PVDA wil duizend grote affiches van lijsttrekker en nationaal partijvoorzitter Peter Mertens verspreiden onder de Antwerpenaren die ze voor hun raam willen hangen. Mertens staat erop afgebeeld met twee rode 'geuzenstrepen' op de wangen: één om het huidige beleid een halt toe te roepen en één om te laten weten dat er een alternatief is.

De lancering van de campagne vond plaats op de speakers corner van het De Coninckplein. "Het is op dit soort plekken dat de echte democratie geboren is, waar mensen luidop hun mening konden verkondigen", zegt Mertens. "Vanop deze symbolische plaats zeggen wij aan de Antwerpenaar: verover de stad, want het is uw stad en niet die van pakweg projectontwikkelaars."

Kanteling naar links

De PVDA hoopt in Antwerpen een "kanteling naar links" in gang te zetten die ook kan worden doorgezet bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen. "Burgemeester Bart De Wever heeft zelf zijn angst daarover uitgesproken voor hij onlangs op vakantie vertrok en wij zijn het voor één keer volledig met hem eens", zegt Mertens. "PVDA kan mee gewicht in de schaal leggen om die kanteling teweeg te brengen. Misschien geen enorm gewicht, maar wel een belangrijk.”

Mertens hekelt dat het huidige bestuur al te vaak stelt dat alles goed gaat in Antwerpen. "Voor sommigen misschien wel, maar voor vele Antwerpenaren helemaal niet", zegt hij. "De armoede neemt toe, de luchtvervuiling neemt toe, de files nemen toe. Kortom, alles neemt toe, behalve het welzijn van de bevolking. Wij blijven actie voeren om dat een halt toe te roepen en met resultaat: zo hebben we na jaren eindelijk gedaan gekregen dat niemand meer wordt afgesloten van drinkwater."

'Armoede, luchtvervuiling, files... Alles neemt toe, behalve het welzijn van de bevolking'
Peter MertensPVDA-voorzitter