Direct naar artikelinhoud
staking ryanair

Piloten vragen overheid op te treden: "Wijs Ryanair op Belgische regels"

Piloten vragen overheid op te treden: "Wijs Ryanair op Belgische regels"
Beeld EPA

De politieke wereld moet grote bedrijven zoals Ryanair erop wijzen dat ze zich aan de Belgische regels moeten houden. Dat vraagt de Belgian Cockpit Association (BeCA), de beroepsvereniging van Belgische piloten. "De politieke wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het dossier van Ryanair." Morgen leggen de piloten het werk neer. 

Bij Ryanair wordt al maanden overlegd over beter arbeidsvoorwaarden voor de piloten en het cabinepersoneel bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Maar dat overleg heeft na al die maanden helemaal niets opgeleverd, stelt BeCA-voorzitter Alain Vanalderweireldt vast. "Er is geen enkele intentie bij Ryanair om iets te veranderen."

Met als gevolg een staking van de Belgische piloten vrijdag. Van harte doen ze dat niet. "De staking is ook voor ons een mislukking. We hebben allemaal het beste voor met het bedrijf", aldus Rudy Pont van BeCA.

Arbeidsrecht

De piloten vragen concreet dat Ryanair, net als de andere maatschappijen, het Belgisch arbeidsrecht respecteert. "Alles is opgelost als Ryanair één lijntje in het contract van de piloten zet: dat vanaf die datum het Belgisch arbeidsrecht geldt", aldus Pont. De overheid kan daarbij niet aan de zijlijn blijven staan, vinden de piloten.

Nieuwe acties na vrijdag zijn nog niet gepland. Dat hangt af van de reactie van Ryanair. Maar de eis van de piloten zal zomaar niet verdwijnen na vrijdag, aldus nog Vanalderweireldt. 

Test-Aankoop

Eerder vandaag maakte consumentenorganisatie Test-Aankoop bekend dat ze naar de rechtbank stapt omdat Ryanair weigert passagiers te compenseren voor de geannuleerde vluchten van 25 en 26 juli en 10 augustus. De luchtvaartmaatschappij verschuilt zich achter overmacht. Maar, aldus Test-Aankoop, in het verleden heeft het Europees hof van Justitie al geoordeeld dat een interne staking bij een luchtvaartmaatschappij geen geval van overmacht is.