Direct naar artikelinhoud
Jemen

Luchtaanvallen in Jemen: zeker vijftig doden, onder wie kinderen op een bus

Een gewond kind wordt na de luchtaanvallen weggebracht naar het ziekenhuis in Saada, Jemen.Beeld EPA

Luchtaanvallen van de coalitie onder leiding van de Saudi's hebben in Jemen geleid zeker vijftig doden. Het zou vooral om kinderen gaan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid van de Houthi-rebellen. Volgens omwonenden vervoerde de bus kinderen naar een zomerschool. Volgens het ICRC zijn zeker 29 kinderen van onder 15 jaar om het leven gekomen. Er vielen ook 77 gewonden.

Hoeveel van die doden kinderen zijn, is nog niet bekend. Er zijn ook nog vraagtekens over de precieze omvang van de aanvallen.

De alliantie onder leiding van de Saudi's spreekt in een statement van een legitieme militaire operatie. Het doelwit van de luchtaanval was volgens de alliantie een resem raketwerpers die gisteren door de Houthi's was gebruikt bij de aanval op de  zuid-Saudische stad Jizan. De Saudi's beschuldigen de door Iran gesteunde Houthi's ervan kinderen te hebben gebruikt als 'menselijk schild'.

Houthi-woordvoerder Mohammed Abdul-Salam stelde dat de Saudische coalitie "duidelijk geen rekening houdt met het leven van burgers". De aanval was volgens de woordvoerder bewust gericht op een drukke publieke plaats in het midden van de stad.

Burgeroorlog in Jemen

In het straatarme Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. De Houthi's, die de dichtstbevolkte gebieden van het land onder hun hoede hebben, waaronder de hoofdstad Saana, verdreven er in 2014 de internationaal erkende regering. Enkele maanden later veranderde Jemen in een slagveld waar het bredere conflict tussen het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië wordt uitgevochten.

Volgens de VN leidde de oorlog in Jemen reeds tot meer dan 10.000 doden en de verdringing van meer dan 2 miljoen mensen. Het land staat volgens de VN ook op de rand van een hongersnood.