Direct naar artikelinhoud
Staking Ryanair

Belgische piloten ingezet om staking bij Ryanair in Nederland te breken

Meer dan honderd vluchten van en naar België geschrapt
Beeld EPA

Belgische piloten die als zelfstandige bij Ryanair aan de slag zijn, zijn door de Ierse lagekostenmaatschappij gevraagd om vrijdag in Nederland vluchten uit te voeren en zo de staking te breken. Dat berichten verschillende media en wordt bevestigd bij de vakbond CNE. In ons land zijn intussen meer dan honderd vluchten geschrapt.

Piloten bij de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair leggen vandaag in verschillende Europese landen, waaronder België, het werk neer. Ze vragen betere arbeidsvoorwaarden en de toepassing van het lokale arbeidsrecht. 

De getroffen passagiers werden de voorbije dagen op de hoogte gebracht en kregen een alternatieve vlucht of terugbetaling van hun ticket aangeboden. 

Meer dan honderd vluchten van en naar België geschrapt
Beeld BELGA

Pas donderdag was duidelijk dat ook de Nederlandse piloten aan de staking zouden deelnemen. De rechtbank zette daarvoor het licht op groen. Maar Ryanair reageerde meteen door te stellen dat de vluchten in Nederland zouden uitgevoerd worden zoals voorzien. Op de luchthaven van Eindhoven deed ze daarvoor een beroep op zelfstandige piloten uit ons land, bevestigt Didier Lebbe van de CNE.

"Sommigen wilden niet gaan, maar werden ertoe verplicht door hun statuut. We weten dat het om valse zelfstandigen gaat. De sociale inspectie heeft dit al aangekaart. Maar er beweegt niets en dus blijft Ryanair er gebruik van maken," hekelt de vakbondsafgevaardigde.

Sit-in

Het is niet de eerste actie bij Ryanair, die te maken heeft met een hete zomer op sociaal vlak. In verschillende landen werd door verschillende personeelscategorieën al gestaakt. Eind juli legde het Belgische cabinepersoneel twee dagen het werk neer – meer dan 23.000 passagiers werden toen getroffen.

Ditmaal zijn de piloten aan de beurt, waarbij zowel in België, Duitsland, Ierland, Nederland als Zweden het werk wordt neergelegd. Het cabinepersoneel doet niet mee, maar de vakbonden hebben hen wel opgeroepen om indien mogelijk deel te nemen aan een sit-in op de luchthaven van Charleroi.

Lees ook: Stoot Ryanair stilaan op de grenzen van de consument?

Vanuit de directie is er intussen nog geen signaal gekomen dat ze op de eisen van het personeel wil ingaan. Als er geen toegevingen worden gedaan, valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog acties volgen.

Sit-in
Beeld EPA

Grootste staking

De staking van vrijdag is de grootste in de geschiedenis van de Ierse lagekostenmaatschappij. In totaal zijn bijna vierhonderd vluchten geannuleerd, of zowat een zesde van alle vluchten bij Ryanair. De staking heeft een impact op zowat 55.000 passagiers.

Vooral in Duitsland zal de actie van de piloten Ryanair pijn doen, met 250 geschrapte vluchten en 42.000 betrokken passagiers.

Ryanair zelf noemt de actie "spijtig en ongegrond" en roept de stakende vakbonden op om het overleg voort te zetten "in plaats van nog meer ongerechtvaardigde stakingen af te kondigen".

Intussen hielden piloten van de maatschappij op de luchthaven van Charleroi een sit-in. Ze vragen dat de Belgische werknemers van de Ierse luchtvaartmaatschappij onder het Belgisch arbeidsrecht vallen, in plaats van het Iers arbeidsrecht.

Lees ook: Een ticket kost niets, maar hoe goedkoop zijn budgetmaatschappijen werkelijk?