Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

'Joods actueel' hard voor nieuwe CD&V-kandidaat: "Ze is gecontamineerd door haar vader"

Rezi Friedman.Beeld rv

Dreigt Kris Peeters alweer zijn vingers te branden aan een joods-orthodoxe kandidaat op zijn Antwerpse lijst? Het blad Joods actueel meldt "verbazing" over de komst van Rezi Friedman. "Als dat maar goed komt, is de tendens in de gemeenschap. Vader Friedman was een vriend van de antisemitische Iraanse president Ahmadinejad."

Peeters zet dan toch nog een joods-orthodoxe kandidaat op zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Niet de omstreden Aron Berger. Wel Rezi Friedman: een pas afgestudeerde pedagoge van 23, die zich vooral zal toeleggen op de kinderopvang. "Als vrouw die gestudeerd heeft, wil ik een voorbeeldrol opnemen", zegt ze zelf.

Hoewel Rezi Friedman zichzelf niet ziet als een vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap, is er in de jodenbuurt wel meteen veel te doen over haar politieke transfer. Op de site van Joods actueel verscheen vanochtend, enkele uren na het nieuws, al een artikel over de "verbazing in de joodse gemeenschap" dat Peeters met Friedman in zee gaat.

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?

Anti-zionist

Die ontsteltenis heeft alles te maken met haar vader, Moshe Friedman. Hij wordt in het beste geval omschreven als een 'rabbijn met een aantal uitgesproken meningen' en in het slechtste geval als een 'antizionistische oproerkraaier'. Onder meer met Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods actueel, leeft hij ondertussen al jaren in onmin.

De oorsprong van die twist is de aanwezigheid van Moshe Friedman op een omstreden conferentie over de Holocaust in de Iraanse hoofdstad Teheran in 2006. Volgens Friedman voert Joods actueel sindsdien een lastercampagne tegen hem. Freilich werpt tegen dat vader Friedman iemand is die overal ruzie maakt, de Holocaust ontkent en een antizionist is.

Dit jaar nog, in maart, gingen de twee kemphanen voor de zoveelste keer in de clinch over het verbod op onverdoofd slachten. Friedman liet daarover in de kranten optekenen dat dit verbod alleen wordt in twijfel getrokken door "enkele extremistische groeperingen". Waarop Friedman in Joods actueel als "een op sensatie beluste gek" werd neergezet.

Michael Freilich en Moshe Friedman (r.) eerder dit jaar buiten bij de persconferentie van Aron Berger bij CD&V.Beeld Wouter Van Vooren

De negatieve, spijkerharde toon van het artikel in Joods actueel over Rezi Friedman hoeft dan ook niet te verbazen. Vader Friedman wordt getypeerd als vriend van Ahmadinejad, "de vijand numero uno van Israël". Er staat een foto bij waarop ze de hand schudden. 

Lees ook: Handjes schudden bij Joods restaurant Hoffy's in Antwerpen: "Wij zijn hier en wij maken geen lawaai" 

"Rezi is gecontamineerd door haar vader, ook al treft haar spijtig genoeg geen enkele schuld", wordt Freilich geciteerd in het artikel. "Vergelijk het een beetje met de dochter van Filip Dewinter die morgen hoofdredacteur zou worden bij de VRT. Dan gaan de mensen toch ook vragen stellen over haar neutraliteit en de invloed van haar vader en het gezin op haar standpunten." Volgens Joods actueel zal Rezi weinig of geen stemmen halen.

Eigen mening

Rezi Friedman reageert kort dat ze "haar eigen meningen heeft, die los staan van die van haar vader". Peeters benadrukt dat hij wist van de controverse rond vader Friedman maar dat "een dochter niet kan vereenzelvigd worden met haar vader of haar grootvader. Zo werkt het niet. Rezi Friedman is een jonge, enthousiaste en intelligente dame."

De Antwerpse politicoloog Dave Sinardet vreest dat Peeters zijn vingers alweer dreigt te branden aan een joods-orthodoxe kandidaat. De ultrakorte doortocht van Aron Berger in april van dit jaar draaide al uit op een fiasco toen bleek dat hij vrouwen geen hand wou schudden. Peeters' ambities als kandidaat-burgemeester kregen toen een lelijke knauw. (Overigens was het ook toen Joods actueel dat Peeters stokken in de wielen stak door Berger te presenteren als een man die niet van zijn geloofsregels zou afstappen.)

"Je kan je de vraag stellen of het slim is van Peeters om zich opnieuw in de buurt van die controverse te wagen", reageert Sinardet. "Maar blijkbaar wou hij toch graag een joodse kandidaat. Voor hem is dit een manier om te tonen dat zijn partij alle gemeenschappen in Antwerpen verbindt. De electorale impact van Friedman is wel een vraagteken."