© REUTERS

EK ATLETIEK. Na eerste poging speerwerpen lijkt titel veraf voor Thiam

Dag 2 in de meerkamp belooft een beklijvend duel te worden tussen Nafi Thiam en de Britse Katarina Johnson-Thompson. Thiam had na de eerste dag 87 punten achterstand. Johnson-Tompson vergrootte die in het verspringen tot 113 punten. Met het speerwerpen krijgen we straks het topnummer van Thiam.

sdv

Onderdeel 5: Verspringen (10u50)

© REUTERS

De twee hoofdrolspeelsters begonnen om 10.50 uur meteen goed aan hun tweede dag. Johnson-Thompson begon met een uitstekende eerste poging van 6,44m. Thiam antwoordde onmiddellijk met 6,45 meter. Niet zo ver verwijderd van haar record van 6,62 meter dat ze dit jaar in Götzis sprong. Bij poging 2 pakten beiden uit met erg verre sprongen, maar ze kregen alletwee een rode vlag. Op de laatste sprong zette Johnson-Thompson 6,68 meter (1066 punten) neer, maar ook Thiam verbeterde zich onder druk nog tot een ijzersterke 6,60 meter (1040).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Johnson-Thompson is in theorie de betere verspringster. Thiam gaf gisteren zelf aan dat dit voor haar het cruciale nummer zou worden. Haar achterstand is nu wel vergroot tot 113 punten, maar de schade bleef beperkt. In het speerwerpen kan ze straks veel goedmaken. In de algemene telt Johnson-Thompson nu 5083 punten, Thiam heeft er 4970. De Oostenrijkse Ivona Dadic (4805) volgt als derde.

Hanne Maudens (6m42/981 ptn) werd na Thiam derde, Noor Vidts (6m04/862 ptn) twaalfde. Maudens bekleedt de tiende stek met 4537 punten, Vidts de negentiende met 4350 punten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onderdeel 6: speerwerpen (12u50)

Thiam heeft na het verspringen 113 punten achterstand op Johnson-Thompson. Met de speer (PR 59,32m) kan ze 20 meter verder gooien dan de Britse, wat tot 300 punten meer kan opleveren. De kans is dus groot dat ze na dit nummer aan de leiding gaat. En dat is nodig want, de Britse is beter op de afsluitende 800 meter. Hou ook de Oostenrijkse Ivona Dadic en de Nederlandse Anouk Vetter in de gaten. Zij gooien vlot voorbij 50 meter en kunnen dus een grote sprong in het klassement maken.

In groep A hebben Noor Vidts en Hanne Maudens, respectievelijk 24.81m (379 punten) en 38.40 (637 punten) geworpen.

Thiam begint in groep B met een worp van 46,36 meter. Nog lang niet goed genoeg voor haar kunnen. Johnson-Thompson antwoordde met een persoonlijk record van 42,16 meter. Met de tweede poging wendde Thiam het gevaar af: 53,55 meter. Dat bezorgt haar straks waarschijnlijk de leidersplaats.

Later vandaag volgt nog de 800 meter (20u20).

LEES OOK: Kansen en gevaren voor Thiam op slotdag zevenkamp: zo kan ze Europees goud pakken/verliezen

Thiam op dag 1 niet op topniveau

Thiam presteert tot nu toe niet op topniveau op dit EK. Ze behaalde haar huidige record in 2017 in Götzis. Op dag 1 kwam ze niet in de buurt van haar persoonlijke records, met een record in het kogelstoten als uitzondering. Dag 2 begint ze wel in de buurt van haar beste niveau.

LEES OOK: Kansen en gevaren voor Thiam op slotdag zevenkamp: zo kan ze Europees goud pakken/verliezen

LEES OOK: Moeizamen eerste dag voor Thiam

LEES OOK: De prestaties van de andere Belgen vandaag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer