Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop 2018

Musea pakken uit met kunst op Pukkelpop

Pukkelpop (archiefbeeld).Beeld Senne Van Der Ven

Pukkelpop heeft samen met zeven musea en het Nederlandse ARTtube de krachten gebundeld in het kunstproject #PKP18ART. Verspreid over het hele festival kunnen bezoekers niet alleen kennismaken met kunst, maar ook aan design- en kunstinterventies deelnemen.

Pukkelpop wil met het initiatief jongeren warm maken voor kunst, met onder meer kunstzinnige mindfulness in de Think Tank by ARTtube, een Triptent en Cinema ARTtube. "Het doel van deze unieke samenwerking is om jongeren, voor wie de drempel naar een museum soms te hoog ligt, in contact te brengen met kunst in een voor hen vertrouwde omgeving", zegt festivalorganisator Chokri Mahassine. "Tijdens Pukkelpop willen we hen niet alleen op een organische manier laten kennismaken met kunst, we willen ook met hen in dialoog gaan via de speciale hashtag #PKP18ART."

Het kunstproject wordt gesteund door de Vlaamse overheid. "Vanuit de overheid geven we graag onze steun aan dit mooie initiatief. ARTtube, Pukkelpop en de zeven musea hebben samen gezocht naar een manier om jongeren te laten proeven van en participeren aan kunst en cultuur", vertelt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). "Pukkelpop vormt een ideale ontmoetingsplaats om in dialoog te gaan en op die manier te luisteren naar de verwachtingen en ideeën die jongeren zelf over kunst en cultuur hebben."

'Het doel van deze unieke samenwerking is om jongeren in contact te brengen met kunst in een voor hen vertrouwde omgeving'
Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

Tinder-gewijs swipen met kunstwerken

Festivalgangers kunnen ook Tinder-gewijs swipen met hun favoriete kunstwerken, maar de blikvanger van het project is de augmented reality-optie in de PKP-app. Daarmee kan de bezoeker op het festivalterrein genieten van collectiewerken uit verschillende musea, zoals 'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen' van Jean Fouquet.

"Als je jongeren wil aanspreken, moet je dat doen in hun taal. Door van de Augmented Reality gebruik te maken, krijgt kunst iets meer rock-'n-roll", zegt Chokri Mahassine. "Zo wordt onze Pukkelpop-weide een creatief atelier en een enorme tentoonstellingsruimte."