© Blauwalgen aan de oostzijde van het Schulensmeer.

Haarden van blauwalgen ontdekt in Antwerpse kanalen

Uit metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat er in drie kanalen die de provincie Antwerpen doorkruisen, blauwalgen zijn aangetroffen. Er worden maatregelen getroffen.

bap

© Blauwalgen aan de oostzijde van het Schulensmeer.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en er als wier uitzien. Als er voldoende licht op hen schijnt en de temperatuur hoog blijft, is het mogelijk dat ze zich explosief vermenigvuldigen. Dan scheiden ze giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het water. Mogelijke klachten zijn huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten.

De geïmpacteerde zones in de provincie Antwerpen zijn het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo, dat een aftakking is van het kanaal Bocholt-Herentals (Balen).

Vanaf vrijdag worden er maatregelen getroffen. Het is verboden om water te capteren uit de kanalen om landbouwgewassen te besproeien en vee van drinkwater te voorzien. Ook elke vorm van zachte recreatie (zoals kajakken, vissen, waterski, wakeboarden,...) is ten strengste verboden. Tot slot is ook zwemmen absoluut verboden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER