Flexibel Westerlo blijft ongeslagen na gelijkspel op Beerschot Wilrijk

De confrontatie tussen Beerschot Wilrijk en Westerlo heeft al voor de vijfde keer op rij geen winnaar opgeleverd. Jens Naessens en een sterke Van Langendonck hielden de thuisploeg en Vanzeir van de winst. De Kemphanen toonden na rust weinig animo om een rode kaart van Brogno uit te buiten.

Kersten Steurbaut

Veertien competitiewedstrijden ongeslagen en vier onderlinge confrontaties zonder nederlaag. Beerschot Wilrijk mag dan wel als een van de titelkandidaten aan het seizoen begonnen zijn, de bezoekers uit Westerlo zakten gisterenavond met een rugzak vol vertrouwen naar het Kiel af. De thuisploeg maakte echter van bij de start haar intenties duidelijk: een einde maken aan die Kempense reeksjes.

Stijn Vreven startte, net zoals collega Bob Peeters, met dezelfde elf die vorige week in Tubeke een verbluffende eerste helft op de mat hadden gelegd. Tegen Westerlo was het vuurwerk iets minder, maar de voorsprong net na het kwartier was niet onverdiend. In een flipperkastactie kregen de Kemphanen het leer achterin niet weg, Vanzeir strafte het gebrek aan doortastendheid af. Met een slim tikje speelde de Genkse huurling de glijdende Dewaele uit om het leer voorbij Van Langendonck in doel te duwen.

De bezoekende doelman, die sowieso al niet de beste herinneringen overhoudt aan het Kiel, maakte het zich niet veel later nog wat moeilijker. Nadat hij gehinderd werd bij het uittrappen, gaf hij Brogno een duw. Dom en onnodig. Het Kielse publiek nam de ex-speler stevig op de korrel, scheidsrechter Jan Boterberg toonde zich mild en hield het bij een gele waarschuwing.

Westerlo, dat een week geleden tegen Roeselare nog vaak dreigend uit de hoek kwam in de omschakeling, kwam amper in het stuk voor. Topschutter Naessens werd niet bereikt en draaischijf Van Eenoo voelde veel te weinig de bal aan de voet. Een lepe truc van Van den Bogaert, nota bene ex-Antwerp, bracht de Kemphanen net voor het halfuur toch in de wedstrijd. De flankspeler liet zich vallen over het been van een verontwaardigde Maes, Boterberg trapte er met beide voeten in.

De bezoekers openden het geschenk met veel gretigheid. Rommens dropte zijn vrije trap in de eerste zone, Naessens glipte slim voor zijn mannetje en knikte het leer in de verste hoek voorbij Vanhamel. Zijn derde doelpunt van het seizoen. Nu was het aan de supporters in het bezoekersvak om de Kielse doelman, net zoals Van Langendonck spelend tegen zijn ex-club, door de mangel te halen.

Bijna moest Vanhamel helemaal door het stof. Een afstandsschot van Van Eenoo bokste hij nog veilig weg, op een nieuwe hoge bal ving hij alleen maar lucht. Biset was te verrast om te profiteren en knikte de wenkende 1-2 naast doel.

Intussen had Peeters achterin voor wat meer zekerheid gekozen. Flankspelers Van den Bogaert en Oto’o zakten iets dieper terug en gaven de thuisploeg minder ruimte om te manoeuvreren. Het slot van de eerste helft leverde toch nog een paars-wit offensiefje op. Exponent van de aanvalsdrang: een gretige Vanzeir. De Limburger schoot eerst voorlangs, een nieuwe dribbel belandde via het been Van Van Langendonck in hoekschop. Ook Brogno stuurde de thuisploeg nog bijna met een voorsprong de rust in, maar Van Langendonck bewees opnieuw dat de Kielse fluitconcerten hem niet meer uit balans brengen.

De hoop om de drie punten in het Olympisch Stadion te houden kreeg net na rust een stevige knauw. Na een akkefietje met Brogno ging Westerlo-verdediger Soumah tegen grond. Op aangeven van de assistent voor de Kielse spionkop trok Boterberg rood, Brogno protesteerde niet. Ondanks de numerieke minderheid was het toch Beerschot Wilrijk dat zich het eerst gevaarlijkst toonde. In een spurtduel met Biset moest Vanzeir maar even de turbo aanzetten om zijn opponent af te schudden. Alsof Peter Sagan zou sprinten tegen Chris Froome. Alleen was daar weer die dekselse Van Langendonck.

De energietank bij Beerschot Wilrijk raakte leeg. Met de vervanging van de moegestreden Vanzeir verdween ook het vuur bij de Mannekes. Opvallend genoeg leek Westerlo dan weer tevreden met een puntendeling. Veel moeitde deden de Kempenaars immers niet om de uitsluiting van Brogno uit te buiten. Een kopballetje van Dewaele bij het ingaan van het slotkwartier was het eerste wapenfeit van de bezoekers na rust.

Beerschot Wilrijk en Westerlo spelen zo al voor de vijfde keer op rij gelijk. Voor de Kemphanen is het de vijftiende wedstrijd op rij zonder nederlaag. Een evenaring van het clubrecord in 2013.

EINDSTAND. Beerschot Wilrijk - Westerlo: 1-1