Direct naar artikelinhoud
Asiel

Politiek steekspel over Maximiliaanpark: "Ze doen dat puur om de mensen bang te maken"

Enkele jongens uit Eritrea in het Maximiliaanpark.Beeld Eric de Mildt

De discussie over de migranten in het Maximiliaanpark woedt weer volop. Beschuldigingen tussen federale en Brusselse regering vliegen heen en weer, maar ondertussen voelen vrijwilligers en migranten zich in de kou gelaten. 

"Ahzo, dus daar kan je asiel aanvragen?" Omdat Kabral Fisshaye, een zestienjarige jongen uit Eritrea, nog maar net in het Maximiliaanpark is aangekomen, weet hij niet dat het park zich vlak naast het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken bevindt. Samen met twee anderen, Ethiopiërs, heeft hij net gedaan met eten. 

De tegenstelling tussen hoe gemoedelijk de jongens aan de rand van het park bij elkaar zitten, en hoe hevig er de laatste dagen over hen gediscussieerd wordt kan niet groter zijn. Het Maximiliaanpark zit dan wel in een mediastorm, maar in het oog is het rustig. Groepjes, doorgaans mannen, zitten verspreid over het park wat te praten, terwijl een vrijwiligster verpakkingen ophaalt.  

Crisis

Volgens staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), moet het probleem met de migranten in het park nochtans dringend aangepakt worden. De oplossing is bij voorkeur "oppakken en terugsturen". Francken schiet ook met scherp op de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), die hij ervan beschuldigt de illegalen te "pamperen". Een dag na de passage van Francken in Terzake riposteert Close dan weer. Hij schuift de situatie af op de federale regering, omdat die maar niet over de brug komt met structurele oplossingen. "De N-VA wil Brussel verstikken", zegt hij.

'Er wordt nu gewoon veel lawaai gemaakt over het Maximiliaanpark, maar dat is puur politiek. Ze doen dit enkel om de mensen bang te maken'
Mehdi Kassou van het burgerplatform

Behalve de burgemeester is volgens Francken de Brusselse politie nog een schuldige. die zou zich te weinig in het park vertonen. Hoewel de politie reageert dat er wel een verscherpte aandacht is voor het park, lopen er inderdaad geen agenten rond. "Ik heb gehoord dat de politieagenten hier pas bon zijn", vertelt een jonge Senegalees in een groepje in het midden van het park. "Maar ik heb er hier nog geen gezien." 

Maar is er in het park dan ook sprake van een stijging van het aantal migranten? Volgens het burgerplatform van het Maximiliaanpark is hun aantal de laatste maanden stabiel: dagelijks zouden 600 migranten het park passeren. In de zomer van vorig jaar lag hun aantal ook rond de 600, maar ondertussen kunnen het burgerplatform en andere ngo's zo'n hoeveelheid aan. Elke nacht kunnen 300 mensen terecht in een opvangcentrum, dat ook voor daklozen openstaat. En zeker 250 andere migranten kan het platform te slapen leggen bij gastgezinnen. 

"De rest moet wel overnachten in het park, maar krijgt daar slaapzakken en matrassen", zegt Mehdi Kassou van het burgerplatform. "600 mensen is ook niets. Er wordt nu gewoon veel lawaai gemaakt over het Maximiliaanpark, maar dat is puur politiek. Ze doen dit enkel om de mensen bang te maken." 

Vrouwen 

Waar de vrijwilligers op het terrein wel een verschil merken met vorig jaar is dat er vaker vrouwen tussen de migranten zitten. Die zijn, net als veel jongens in het park, tussen de 17 en de 20 jaar oud, schatten enkele dames, die naast het park een sigaretje staan te roken.  "De meeste mensen komen uit Sudan, Somalië, Ethiopië of Eritrea", zegt Francoise Romnee van Solidarité avec les réfugiés de la gare du nord. "Vaak vluchten zij dus weg uit dictaturen." 

Gevraagd naar wat zij denken over wat de inspanningen die de overheid levert om de migranten te helpen, begint Fabienne Gillot, een andere vrijwilligster luid te lachen. "Zij willen hun verantwoordelijkheid niet nemen, dus doen wij het in hun plaats", zegt ze. "Alles wat wij uitdelen, maaltijden of slaapzakken, komt van giften van de bevolking. Wij krijgen niets van subsidies." 

'Alles wat wij uitdelen, maaltijden of slaapzakken, komt van giften van de bevolking. Wij krijgen niets van subsidies'
Fabienne Gillot, vrijwilligster

Toch is het niet zo dat de overheid helemaal niets doet om de migranten bij te staan. De Brusselse regering heeft een budget uitgetrokken van 2,7 miljoen, voor het opvangcentrum in Haren, dat het burgerplatform samen runt met Samusocial. Burgemeester Close zei daarover dat hij de rekening zou doorsturen naar Francken. Maar die benadrukte dat de federale regering niet zou betalen. Over de zorg horen we in het Maximiliaanpark zeker geen klachten. "Everything good", zegt een man uit Ethiopië, met een bachelordiploma economie in zijn rugzak. "Gisteren kon ik nog bij een familie slapen. Wat het vanavond wordt, weet ik niet." 

Voor hij naar België kwam, heeft hij meer dan een jaar in Italië doorgebracht, gaat hij verder. Maar hier wil hij geen asiel aanvragen omdat de kans dat hij naar Italië terug moet (door het Dublin-akkoord) te groot is. "Uiteindelijk wil ik mijn kans wagen in Groot-Brittannië", zegt hij. "Er lijkt mij geen ander alternatief. Maar voorlopig leef ik dag tot dag. Als migrant kan je weinig anders doen."