De eiser, Dewayne Johnson, lijdt aan non-hodgkinlymfoom en heeft niet meer lang te leven. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.
Volledig scherm
De eiser, Dewayne Johnson, lijdt aan non-hodgkinlymfoom en heeft niet meer lang te leven. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam. © AP

Chemiereus Monsanto moet 253 miljoen betalen aan tuinier (46): "Hij kreeg kanker van onkruidverdelger Roundup"

De jury van een rechtbank in San Francisco heeft vrijdag de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto veroordeeld tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar (253 miljoen euro) aan schadevergoedingen aan de terminaal zieke 46-jarige Amerikaanse tuinier Dewayne Johnson. Volgens de jury liet Monsanto na om te waarschuwen voor het kankerverwekkende effect van de glyfosaathoudende onkruidverdelger Roundup, dat de tuinier jarenlang had gebruikt. Monsanto gaat in hoger beroep. 

71 reacties

  • Deleted Deleted

    6 jaar geleden
    "Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen" ... voor wie nog niet wist waar de prioriteiten van de EU lagen...als je genoeg smeergeld betaald aan de hebberige EU ambtenaren mag je rustig de bevolking vergiftigen.
  • Anoniem

    6 jaar geleden
    Roundup is nog altijd toegelaten in de bio landbouw. Ook veel particulieren hebben een voorraad aangelegd. Een goed vervang product is een hark of het onkruid uittrekken en anders laat het staan. Veel onkruiden hebben trouwens mooie bloemen.
  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Jan Van Rompaey: ik heb een oprit en daar staat klaver op : gewoon afrijden. met de grasmaaier. Al mijn onkruid leg ik op een stuk en volgende lente LEG ik er piepers op en bedek het met stro op een hoogte van 20cm. Maar ja, als u er een bepaalde status op wilt nahouden. Het moet absoluut 'proper' zijn, nietwaar ?
  • Jacky Vangatoven

    6 jaar geleden
    Belachelijk lage boete. Sommigen die een regenput hebben en die dergelijke chemische brol gebruiken moeten eens een staal regenwater uit hun put naar het labo zenden. Hetzelfde als met Cuprinol destijds het kon allemaal geen kwaad, hoeveel zouden er daar nog van leven.
  • Karine Roeland

    6 jaar geleden
    Hij is niet de enige die Roundup gebruikt heeft, waar zijn de andere slachtoffers? Roundup vernietigd alles: onkruid of geen onkruid. Het gras van de grasvelden op het schoolterrein was dan toch ook vernietigd? Roundup is een totale onkruidverdelger en kent het verschil niet tussen onkruid of gras.