Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Buurtbewoners Technopolis verkiezen bos boven nieuw Plopsaqua: "Weer groen dat verdwijnt voor het geld"

Liesbeth De Bie en dochter Zahra, twee buurtbewoners van Technopolis, zijn niet opgezet met Plopsaqua.Beeld Tine Schoemaker

Verschillende Mechelaars maken zich zorgen over wat zich aankondigt als 'het grootste waterpark van België'. Studio 100 wil naast Technopolis namelijk een nieuw Plopsaqua bouwen. Alleen, een geliefd stuk bos moet ervoor wijken. "Zelfs de kinderen vinden het niet leuk."

"Het waterpretpark? Dat zal heel wat overlast veroorzaken", zegt een Mechelaar vanuit zijn deuropening. Hij woont in de buurt van waar het park zou komen, en blijft er gelaten onder. De Vlaamse regering heeft op de laatste ministerraad voor het reces een akkoord bereikt rond  een erfpacht. Plopsa, de pretparktak van Studio 100, heeft daarna aangekondigd dat er een nieuw Plopsaqua komt naast Technopolis. Het waterpark moet 'het grootste van België' worden. "Waarom moet er weer een stuk bos weg?", roept zijn vrouw Liesbeth De Bie (32) vanuit de woonkamer. "En wat met het verkeer?" 

'Hier staan bomen die meer dan 100 jaar oud zijn, die vervang je niet door elders nieuwe boompjes te planten'
Jan De Coster, buurtactivist

E19

Het zijn de twee belangrijkste bezwaren van buurtbewoners. Wie via de E19 vanuit Brussel naar Technopolis rijdt en daar de afslag neemt, rijdt langs bosgrond, volgens de buurt een waardevol natuurgebied. De bewoners hebben de indruk dat er weer bos moet wijken voor kapitaal in Vlaanderen. 

"Het gaat hier niet gewoon om onkruid", zegt Jan De Coster, die via Facebook de actiegroep 'Groene buffer van Mechelen' Zuid is gestart. "Hier staan bomen die meer dan 100 jaar oud zijn, die vervang je niet door elders nieuwe boompjes te planten. Er zitten reeën, uilen en vleermuizen in het bos, en tijdens de trekperiode kom je er eenden en ganzen tegen."

Maar waar het schoentje wringt, is dat het terrein in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) staat aangeduid als gebied voor stedelijke ontwikkeling. De bomen kunnen volgens dat plan niet beschermd worden. De Coster beweert dat de grond een belangrijke natuurwaarde heeft, maar Natuurpunt is eerder terughoudend. "Voor we uitspraken doen, willen we een goed onafhankelijk onderzoek afwachten", zegt persverantwoordelijke Hendrik Moeremans. 

Vragende partij

Het Agentschap Natuur en Bos kan nog niets over het pretpark vertellen, omdat er nog geen vergunningen zijn aangevraagd. Aangezien het project dus nog een administratieve weg moet afleggen, kun je de vraag stellen of er al enige zekerheid is dat het er komt. De stad Mechelen heeft haar antwoord klaar. Nu de Vlaamse regering een positief signaal heeft gegeven, staan heel wat neuzen in dezelfde richting. 

"Wij zijn al langer vragende partij", zegt Walter Schroons, voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Sport Actief Mechelen, dat namens de stad aan de onderhandelingstafel zit. "In de omgeving zijn al heel wat zwembaden verdwenen en ons huidig zwembad zit krap qua capaciteit."

De stad ziet Plopsaqua dan ook als een win-winsituatie. Ze kan, samen met Studio 100, een nieuw zwembadcomplex bouwen dat het bestaande stedelijk zwembad vervangt. Voor Studio 100 lijkt het interessant dat zwembadbezoekers ook even in Technopolis kunnen binnenspringen. In een reactie geeft Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof mee dat het bedrijf zeker oren zal hebben naar de oproep voor het behoud van het groen, al is er dus momenteel nog weinig definitief. 

'De burgemeester heeft zich op geen enkel moment met het dossier bemoeid'
Walter Schroons, voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf

Schoonbroer

Dan is er nog iets waar de buren van Technopolis niet helemaal gerust in zijn. Mechels burgemeester Bart Somers is de schoonbroer van Studio 100-CEO Hans Bourlon. "Dat kan ik natuurlijk niet ontkennen", zegt Schroons. "Maar het autonoom gemeentebedrijf voert de onderhandelingen namens de stad. De burgemeester heeft zich op geen enkel moment met het dossier bemoeid." 

Toch omschrijven buurtbewoners de situatie als 'één pot politiek nat', waar zij buiten worden gehouden. "Dit is opnieuw een verhaal van groen dat moet verdwijnen voor het geld", zegt De Bie. "Terwijl wij nauwelijks informatie krijgen. Het enige dat wij erover weten, komt uit de krant. Hier verderop hebben een paar mensen al hun huis verkocht." 

De onduidelijkheid, en het gebrek aan informatie en dialoog, stoot haar tegen de borst, zegt ze. De buurtbewoners weten intussen dat het zwembadpark er komt, maar de exacte locatie kennen ze niet. "Al vermoed ik dat het van de Technopolis-parking tot aan het huisje in het bos zal komen", zegt haar dochter Zahra (10). 

"Zelfs de kinderen vinden het niet leuk", gaat ze verder. "Wij hebben in het bos kampen en plekken om te chillen gebouwd. En verderop is net nog een stuk bos verdwenen."

"Ja schat, centjes hé", zegt mama Liesbeth De Bie. "En wat kunnen wij er nu tegen doen?"