Direct naar artikelinhoud
Dodentocht

Eerste deelnemers Dodentocht komen aan: meer opgevers dan anders

De dodentocht (archieffoto)Beeld David Legrève

Om 6.45 uur vanochtend stond al een twintigtal deelnemers van de Dodentocht aan de finish te wachten. Omdat de Dodentocht geen echte wedstrijd is, ging de finish pas rond 7 uur open. Rond 7.30 uur hadden al zo'n 35 mensen de tocht tot een goed einde gebracht. Een 850-tal mensen gaf vannacht op en dat was meer dan anders. Enkele van de wandelaars bezondigden zich ook aan spoorlopen. Dat blijkt uit beelden die genomen werden aan een spooroverweg.

Op die foto's is te zien hoe verscheidene wandelaars ongestoord een spoorwegovergang oversteken terwijl het licht op rood staat. Dat is nochtans levensgevaarlijk en daar staan zware boetes op. 

De beelden werden genomen tussen 7 en 8 vanmorgen, ter hoogte van kilometer 61, op het kruispunt van Vierhuizen en de Kerkhofstraat in Buggenhout. De wandelaars trokken zich niets aan van de gesloten spoorwegovergang. Hoewel er vrijwel elke tien minuten een trein passeert. Pas rond 8 uur kwam er een seingever van de organisatie aan de overweg staan om wandelaars tegen te houden, maar toen waren er al honderden gepasseerd.

De wandelaars die de overweg negeerden waren druk aan het praten over spieren warm houden en 'niet stilvallen want de trein komt toch pas wat later' 

Gisteravond om 21 uur startten bijna 13.000 mensen aan de 49ste editie van de Dodentocht. Ze krijgen 24 uur de tijd om de finish te halen. Bij de start regende het, waardoor er bij de eerste controlepost meer opgevers waren dan andere jaren.

Natte voeten

"Ik denk dat dat komt omdat mensen natte voeten hadden en geen droge kledij meebrachten", zegt  woordvoerder Thomas D'Hondt. "Het heeft geregend tot halfeen, daarna is alles droog geworden. Voor vandaag verwachten we droog weer en een temperatuur van 23 graden, dat is ideaal wandelweer."

Natte voeten
Beeld David Legreve

Door het aantal deelnemers te beperken tot 13.000 trok de Dodentocht dit jaar meer getrainde mensen. "We merken dat er meer anciens hebben ingeschreven, we hebben echt veel vaste mensen dit jaar", zegt D'Hondt. "De meeste deelnemers zijn Belgen, daarnaast een 2.000-tal Duitsers en ook heel wat Nederlanders. Vorige jaren waren er veel meer groepen uit andere landen dan dit jaar."

De start verliep vlot en de meeste deelnemers zijn de nacht vlot doorgekomen. "We hebben nog geen grote incidenten genoteerd, slechts enkele verzorgingen door het Rode Kruis zoals blaren of massages", besluit D'Hondt. 

Natte voeten
Beeld TVD