NASA stelt lancering van zonnesonde Parker noodgedwongen uit

De geplande lancering van het eerste ruimtetuig naar de zon is vanochtend tot 2 keer toe stilgelegd. Morgen onderneemt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe poging. 

De lancering had moeten gebeuren vanop de NASA-basis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Maar omdat er een probleem was met de druk van het heliumgas dat gebruikt wordt als koelstof, is de lancering tot 2 keer toe afgebroken. Morgenvroeg rond 9u30 Belgische tijd hoopt NASA een nieuwe poging te ondernemen. 

De Parker Solar Probe is het eerste ruimtetuig dat de zon bezoekt. De sonde moet er de atmosfeer van de zon - de zogenoemde corona - observeren. In de corona ontstaan zonnewinden die de communicatie tussen satellieten kan verstoren waardoor bijvoorbeeld gps-signalen minder nauwkeurig werken. De missie van de sonde heeft als doel die zonnewinden beter te begrijpen. De sonde is daartoe uitgerust met onder meer Belgische apparatuur. 

"Lancering blijft altijd een avontuur"

In het Radio 1-programma "De Ochtend" heeft David Berghmans van de Koninklijke Sterrenwacht vanochtend gewaarschuwd dat een lancering van een ruimtetuig een avontuur blijft. Er kan altijd iets fout lopen en dat is vanochtend dus ook gebeurd. Toch denkt Berghmans dat de problemen die zich vanochtend hebben voorgedaan niet al te ernstig zijn, en dat de lancering morgen normaal zal kunnen doorgaan. Al is dat ook afhankelijk van het weer, dat voor 60 procent het succes van een lancering bepaalt. De NASA-ingenieurs houden dus maar best ook het weerbericht in de gaten. 

Beluister hieronder het gesprek met David Berghmans uit "De Ochtend"

Meest gelezen