Direct naar artikelinhoud
Astronomie

Hier kunt u deze nacht de meeste vallende sterren zien (tot één per minuut)

Lichtvervuiling is de grootste boosdoener. Ga daarom op een donkere plek staan, ver weg van alle stadslicht, om een vallende ster te kunnen spotten.Beeld Thinkstock

De aarde koerst de komende dagen weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert. Die zullen komende nacht vooral te zien zijn ten zuiden van Samber en Maas, meldt Meteovista. In het westen trekt (sluier)bewolking over, waardoor de kans op het zien van meteoren kleiner is.

Komende nacht zijn in het binnenland opklaringen voorspeld. Vooral in het zuiden en oosten is het helder met soms een beetje sluierbewolking. In het westen is de (sluier)bewolking veel dikker. Hoewel de piek pas in de nacht van zondag op maandag valt, zijn ook komende nacht al veel meteoren te zien. 

Zo spot je de vallende sterren

Rond 3.30 uur is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren zichtbaar. "Op dat tijdstip moet je naar noordoosten kijken. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen. Je moet je hoofd dus vrij ver naar boven richten om dit punt te zien", zegt Meteovista. 

Lees ook: Hoe een zingend zwart gat geluid maakt in de ruimte

Dit jaar zouden er bovendien veel meer meteoren te zien zijn dan vorig jaar. Doordat het tijdens de pieknacht nieuwe maan is, is het namelijk extra donker. Maar om het maximale aantal vallende sterren te zien, kan je best ook een donkere plek opzoeken. Trek bij voorkeur naar het platteland, waar er minder lichtvervuiling is dan de stad. 

"Op echt donkere plaatsen zou er op het moment van maximale activiteit wel gemiddeld één meteoor per minuut kunnen te zien zijn", aldus de Koninklijke Sterrenwacht van België. 

Stofdeeltjes

De Perseïden-meteorenzwerm is een wolk van kleine stofdeeltjes die achtergelaten wordt door de komeet Swift-Tuttle. De meeste deeltjes zijn niet groter dan een zandkorrel. 

Elke zomer kruist de aarde de baan van de komeet, waardoor er ook stofdeeltjes in contact komen met onze atmosfeer. Wanneer ze botsen met onze dampkring, branden ze op en ontstaat er een korte lichtstreep die wij vanaf aarde waarnemen als een vallende ster. 

De naam van de Perseïden wordt ontleend aan het sterrenbeeld Perseus, dat je 's nachts in het noordoosten van de hemel ziet opduiken. Vanuit ons perspectief lijkt het alsof de meteoren vanuit het sterrenbeeld voortkomen, hoewel dat slechts gezichtsbedrog is. Omdat de meteoren zich zo ver weg bevinden, lijken ze allemaal uit hetzelfde punt te vertrekken, terwijl ze in feite in een parallelle baan vliegen.