Direct naar artikelinhoud
Interview

"Netflix is nefast voor de batterij van mijn smartphone"

Smartphone-interview met Maaike Cafmeyer: "Nanette van Hannah Gadsby: wat een ma-gi-straal optreden"
Beeld één

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Maaike Cafmeyer (45), actrice. 

Maaike Cafmeyer, is er een link tussen jouw persoonlijkheid en de telefoon die hier op tafel ligt?

“In het werkelijke leven zijn muziek, video en literatuur belangrijk voor mij. En dat uit zich ook op mijn telefoon. De meest geavanceerde apps heb ik niet, zo steek ik ook niet in elkaar, maar je vindt veel boeken terug, veel muziek en Netflix natuurlijk.”

Wat is Tempo Slowmo?

“Een app om een partituur trager te spelen dan bedoeld in het originele nummer. Ik heb een dochter die viool speelt en deze app gebruikt om te repeteren. Ze kan de partituur nog niet op ware snelheid spelen, dus helpt zo’n app.

“Zelf speel ik een beetje piano. Er is echt geen groot pianiste aan mij verloren gegaan, maar ik trek mijn plan wel aan het klavier. Ook mijn jongste dochter leert nu piano. En aangezien mijn man een professioneel cellist is, maakt muziek een wezenlijk onderdeel uit van ons gezin.

'Een tijd geleden hebben we alle vier voor het eerst samen gemusiceerd. Dat was werkelijk fantastisch'

“Een tijd geleden hebben we alle vier voor het eerst samen gespeeld. Dat was werkelijk fantastisch. Mijn man, Frans Grapperhaus, componeerde een stuk en gaf iedereen een paar lijntjes, waarop er iets magisch gebeurde in de woonkamer.

“Ik heb recent ook de zoekgeschiedenis op mijn telefoon bekeken. Aangezien mijn dochters de telefoon vaak kapen, was het interessant om te zien wat ze zoeken. Bleek Martha, de oudste (8), het oeuvre van Paul McCartney te hebben opgezocht.”

Daar gaat het interview: je batterij is bijna plat.

“Dat is een chronisch probleem. Alsof ik altijd maar 14 procent over heb. Netflix is daar verantwoordelijk voor.”

Zo’n frequente Netflix-kijker?

“Ja, uiteindelijk is het een televisie die je overal kunt meenemen. Onlangs nog zag ik Nanette, de zaalshow van Hannah Gadsby, de Australische comédienne. Zat ik daar in de zetel, met mijn telefoon in de hand en tranen in de ogen. Wat een ma-gi-straal optreden. Niet uit te leggen hoe goed Hannah Gadsby is. Zodra je er iets over zegt, doe je haar eigenlijk al oneer aan. Je moet gewoon kijken, je laten meeslepen.

“Maar zal ik het toch maar proberen? Nanette toont aan hoe we omgaan met mensen die zogezegd ‘anders’ zijn, en dat gaat veel ruimer dan de homoseksualiteit van Gadsby. Hoe we niet connecteren met ‘de anderen’.

'Van Gogh kwam alsnog tot schilderen omdat zijn broer hem hielp dat lijden op te vangen. Dát is het verhaal, zegt Hannah Gadsby'

“Haar hele leven als comédienne was gebaseerd op zelfspot, waardoor ze het zichzelf alleen maar moeilijker maakte. Nu gooit ze dat allemaal overboord en laat overtuigd zien door wat voor bril we naar de werkelijkheid kijken, door het mannelijke perspectief en dat we in de verhalen die we elkaar vertellen niet focussen op de kern van de zaak, niet op de connectie.

“Gadsby heeft een diploma kunst­geschiedenis en vertelt het verhaal van Van Gogh, de kunstenaar die zogezegd dankzij zijn psychisch leiden tot genialiteit in staat was. De kunstenaar als lijdend figuur, dat cliché gooit Gadsby overboord. Die kerel kwam alsnog tot schilderen omdat zijn broer hem hielp dat lijden op te vangen. Dát is het verhaal, zegt ze. De connectie die we maken met anderen.”

Welke boeken lees je op je telefoon?

“Ik heb de boeken van Ruby Wax gelezen en Het houdt niet – Leven met een obsessieve compulsieve stoornis, van David Adam. Niet dat ik daar zelf aan lijd, maar het interesseert me wel. En nu lees ik de trilogie van Elizabeth Jane Howard, The Cazalet Chronicles.

Wat is The Secret?

“Een app die je dagelijks wijze raad stuurt, in de zoektocht naar geluk. Klinkt cheesy, dat weet ik wel. Maar de reden waarom die app op mijn telefoon blijft staan, ook al gebruik ik die niet meer, is persoonlijk. Tien jaar geleden werd kanker vastgesteld bij mijn moeder. In die periode keek ze naar de film The Secret, en raakte erdoor geïnspireerd. Het hielp en helpt mijn moeder nog altijd om de ziekte te aanvaarden. Later kwam ze ook bij het spirituele werk van Eckhart Tolle terecht.

“Zelf heb ik die app dus ook geïnstalleerd, om te zien of ik er waarde in vind. Dat was niet altijd het geval, maar af en toe vond ik toch raad om me staande te houden.”